China plant omstreden veiligheidswet voor Hongkong

Maandag verzetten betogers zich in het Hongkongse parlement tegen Chinese inmenging. ©EPA

De onrust in Hongkong dreigt weer op te laaien, nu China met een nieuwe wet zijn greep op de semi-autonome stadstaat wil verstevigen.

Vrijdag gaat in Peking, met maanden coronavertraging, het jaarlijkse Volkscongres van start, zeg maar het Chinese parlement. Donderdag raakte al bekend dat China Hongkong een nationale veiligheidswet zal opleggen, die elke vorm van opruiing, separatisme, verraad en buitenlandse inmenging verbiedt.

Hongkong ging in 1997 over van een Britse kolonie in een semi-autonome Chinese stadstaat. De vrees bestaat dat de regio op deze manier meer dan ooit onder de controle van het communistische vasteland komt en dat de relatieve vrijheden die er gelden nog verder uitgehold worden.

Een land, twee systemen

Voor Hongkong hanteert Peking al ruim twee decennia het adagium 'een land, twee systemen'. De facto heeft de stadstaat een eigen regering en een eigen grondwet. Officieel kan Peking op eigen houtje ingrijpen in Hongkong, met de nieuwe nationale veiligheidswet zou het voor het eerst sinds 1997 ook echt het Hongkongse parlement omzeilen.

Een soortgelijke poging in 2003 leidde tot groot protest en werd uiteindelijk ingetrokken. Dit keer wacht ongetwijfeld nieuw verzet. Maar het geduld van Peking lijkt op te zijn.

Chinees volkslied

Vorig jaar wilde het Hongkongse bestuur, op verzoek van Peking, al een wet invoeren waardoor veroordeelden uitgeleverd konden worden aan het Chinese vasteland. Dat was het startschot voor maandenlange massale en vaak bloedige straatprotesten. De wet werd geschrapt, maar de roep om meer democratie en minder Chinese inmenging nam enkel toe.

Met de nieuwe nationale veiligheidswet zou Peking voor het eerst sinds 1997 echt het Hongkongse parlement omzeilen.

Door de coronacrisis en de bijhorende maatregelen is het Hongkongse protest wat geluwd. Maar na het nieuws over de Chinese veiligheidswet klinkt op sociale media alvast de roep om donderdagavond opnieuw de straat op te trekken. Maandag werden betogers al uit het Hongkongse parlement ontzet, waar ze protesteerden tegen een wet die gebrek aan respect voor het Chinese volkslied strafbaar zou maken.

Financieel centrum

Ook internationaal dreigt de Chinese demarche veel kritiek te ontlokken en de 'Koude Oorlog' tussen Peking en de Verenigde Staten verder op te drijven. De VS hanteren een speciaal statuut voor Hongkong, waardoor het een veel gunstiger handelsregime geniet.

Maar onlangs zette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een rapport over de Hongkongse onafhankelijkheid on hold. Als de VS Hongkong even zwaar gaan belasten als het Chinese vasteland, waarmee ze een handelsoorlog uitvechten, dreigt de stadstaat zijn status te verliezen als een van de grootste financiële centra ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud