China schuift hoofdvertegenwoordiger Hongkong opzij

Luo Huining is de nieuwe Chinese hoofdvertegenwoordiger in Hongkong. ©AFP

China heeft Wang Zhimin, die aan het hoofd stond van het verbindingskantoor met Hongkong, aan de kant geschoven.

Wang wordt in Hongkong vervangen door Luo Huining, de gewezen communistische partijsecretaris in de provincie Shanxi, zo meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua zonder meer details te geven. Huining was ook de vice-voorzitter van het financieel-economisch comité van het Volkscongres.

De beslissing volgt op zes maanden van politieke onrust in de semi-autonome regio. Wang stond meer dan twee jaar aan het hoofd van het verbindingskantoor, dat de voorbije maanden meermaals het doelwit vormde van het antiregeringsprotest. Aan het kantoor vonden verschillende vreedzame demonstraties plaats, maar het gebouw werd ook beschadigd door radicalere regeringstegenstanders.

Wang was voordien de hoogste Chinese vertegenwoordiger in een andere autonome regio, Macau, voor hij in 2017 naar Hongkong verhuisde.

De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen al zes maanden op straat om te protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud