China verdubbelt kredieten aan Afrika

De Chinese president Hu Jintao op de Chinees-Afrikaanse top in Peking. (EPA)

China verdubbelt de kredieten voor Afrika tot 20 miljard dollar. Het geld is bestemd voor infrastructuurwerken, landbouwprojecten en de ontwikkeling van de industrie.

De Chinese president Hu Jintao kondigde de demarche donderdag aan in Peking. Daar vindt tot vrijdag de vijfde Chinees-Afrikaanse interministeriële conferentie. Op de vorige editie in 2009 had China voor 10 miljard dollar leningen aangekondigd.

De leningen, waarvan de president de looptijd niet preciseerde, vertalen de grotere aanwezigheid van China in Afrika. Peking schroefde zijn investeringen op het continent de voorbije jaren fors op. Daarbij was het vooral geïnteresseerd in grondstoffen, die van levensbelang zijn voor de groei van de tweede economie ter wereld.

Vorig jaar beliepen de handelsbetrekkingen tussen China en Afrika 166,3 miljard dollar, een stijging van 83 procent vergeleken met 2009. Volgens het ministerie van Handel is China daarmee de eerste handelspartner geworden van Afrika.    

China zal verder de vorming in Afrika blijven ondersteunen, zei Hu Jintao, onder meer door 30.000 mensen op te leiden. Er komen ook studiebeurzen voor 18.000 studenten en Peking stuurt 1.500 dokters en verplegers naar Afrika.    

De directe Chinese investeringen in Afrika zijn sinds 2009 met 60 procent gestegen, tot 14,7 miljard dollar eind 2011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud