China versoepelt eenkindpolitiek

China versoepelt haar eenkindpolitiek. - AFP ©AFP

De Chinese Communistische partij heeft aangekondigd de eenkindpolitiek in het land te versoepelen. Koppels van wie een van beiden enig kind is, mogen voortaan twee kinderen hebben. Daarmee hoopt de regering de vergrijzing in het land tegen te gaan.

De Chinese regering gaat haar eenkindpolitiek bijsturen, zo is beslist op de derde plenaire vergadering van het 18e Centrale Comité van de Communistische Partij, dat begin deze week liep. Het Chinese officiële persbureau Xinhua maakte vrijdag die koerswijziging bekend. 

Een Chinees paar van wie een van de partners enig kind is, krijgt vanaf nu de toelating om twee kinderen te hebben. Dat is een verschuiving ten opzichte van het huidige systeem, waarbij beide partners enig kind moeten zijn vooraleer ze twee kinderen mogen hebben. 

Hervormingen

De eenkindpolitiek, die teruggaat tot 1979, kende al verschillende bijsturingen en lag ook al meermaals onder vuur. Lange tijd was het de meerderheid van de Chinezen maar toegestaan om één kind te hebben. Uitzonderingen waren er voor onder meer etnische minderheden. De laatste jaren klonk de roep naar een bijsturing van het eenkindpolitiek steeds luider, gezien de toenemende vergrijzing. 

De beslissing werd genomen op de derde plenaire vergadering van het 18e Centrale Comité, waar de top van de Communistische partij overlegde of er diepgaande hervormingen nodig zijn in het Aziatische land. Daarbij werd er ook beslist dat de zogenaamde 'strafkampen' worden afgeschaft. In die strafkampen werd een systeem van heropvoeding via arbeid gevolgd. Ook het aantal misdaden waarop de doodstraf staat, wordt afgebouwd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud