China versoepelt kredietverlening banken

Een file in het financiƫle district Pudong in Shanghai (Foto AFP)

China zet de kredietkraan iets wijder open. De vijf grootste banken van het land mogen in het eerste kwartaal zowat 5 procent meer kredieten verschaffen dan een jaar eerder. De Chinese overheid zou ook overwegen om de kapitaaleisen voor banken te versoepelen. Dat alles moet helpen vermijden dat de economie te veel afkoelt.

Dat vernam het persagentschap Bloomberg uit goede bron. De Chinese bankenregulator zou onder meer de invoering van de meest stringente kapitaalratio's uitstellen en zou mogelijk minder strenge risicovoorwaarden opleggen voor leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen.

De economische groei in China is in het vierde kwartaal vertraagd tot 8,9 procent jaar op jaar. Dat is het laagste groeiritme in 10 kwartalen. De Europese schuldencrisis heeft de vraag naar Chinese exportproducten doen dalen en in China zelf verloopt de huizenverkoop moeilijker. Premier Wen Jiabao wil de groei weer op toeren krijgen zonder de vastgoedzeepbel weer op te blazen of de inflatie aan te wakkeren.

Een van de manieren om dat te bereiken is door een voorzichtige versoepeling van de kredietverlening. Economen verwachten dat Peking nog meer groeibevorderende maatregelen gaat nemen.

De vijf grootste banken van China zijn ICBC, Construction Bank, Bank of China, Agricultural Bank en Bank of Communications.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud