China verstevigt frontlinie tegen westerse sancties

De Chinese president Xi Jinping riep vorig jaar al op om juridische instrumenten uit te werken om China te wapenen tegen westerse druk. ©REUTERS

China heeft zijn arsenaal aan sancties uitgebreid om het hoofd te bieden aan de westerse druk. Vooral buitenlandse bedrijven dreigen in de problemen te komen door de nieuwe wet.

Het Permanent Comité van het Nationaal Volkscongres, zeg maar: het eigenlijke parlement van China, keurde donderdag een 'antisanctiewet' goed. Die moet Peking meer armslag geven om westerse sancties te counteren. Vooral de Verenigde Staten zetten met hun sancties China onder druk over handel, de machtsgreep in Hongkong en de onderdrukking van de Oeigoeren.

De tekst van de nieuwe wet werd nog niet vrijgegeven. Maar volgens analisten richt Peking vooral het vizier op westerse bedrijven. Die zouden onder druk gezet kunnen worden om de samenwerking te verbreken met multinationals die China op een sanctielijst heeft gezet. En ze kunnen onder verscherpt toezicht geplaatst worden door de Chinese autoriteiten.

Westerse bedrijven zouden onder druk gezet kunnen worden om de samenwerking te verbreken met multinationals die China op een sanctielijst heeft gezet.

China werkt al langer aan het aanscherpen van zijn sanctiearsenaal. Vorig jaar riep president Xi Jinping al op extra juridische instrumenten uit te werken om China's soevereiniteit veilig te stellen. In januari kregen Chinese rechtbanken de autoriteit om straffen uit te spreken tegen multinationals die zich schikken naar internationale sancties.

Verdedigingslinie

Het Chinese regime maakt haast met de bouw van een verdedigingslinie tegen westerse sancties. De nieuwe wet werd in april in eerste lezing goedgekeurd tijdens een geheime stemming. De tweede lezing kwam donderdag en meteen werd beslist de gebruikelijke derde lezing over te slaan. De Europese Kamer van Koophandel in China toonde zich al bezorgd over het gebrek aan transparantie.

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende vorige week nog een wet die investeringen verbiedt in 59 Chinese bedrijven. Daarmee wou hij verhinderen dat de Chinese defensie-industrie en aanverwante sectoren profiteren van Amerikaanse investeringen. Biden borduurde voort op het beleid van zijn voorganger Donald Trump, die ook al een rist Chinese bedrijven in de ban had gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud