China waarschuwt voor Noord-Koreaanse kernkoppen

©REUTERS

Volgens Chinese experts zou Noord-Korea al 20 kernkoppen hebben en tegen volgend jaar hun arsenaal zelfs verdubbelen.

China's nucleaire experts vermoeden een veel hogere nucleaire wapenproductie in Noord-Korea dan de huidige Amerikaanse schattingen (10 à 16 kernkoppen) aangeven. Volgens The Wall Street Journal onderschatte China tot voor kort de ontwikkeling van het nucleaire arsenaal In Noord-Korea met cijfers veel lager dan de Amerikaanse. Dat is nu bijgestuurd. 

Binnen de Amerikaanse overheid maken enkele republikeinen de vergelijking tussen Iran en Noord-Korea. Ze stellen dat de hangende overeenkomst met Iran sterk lijkt op de in 1994 gemaakte afspraak met Noord-Korea. De deal was bedoeld om de nucleaire wapenontwikkeling in Noord-Korea een halt toe te roepen, maar het diende vooral als diplomatieke dekmantel om die activiteiten verder te zetten. De republikeinen vrezen dat Iran hetzelfde pad zal volgen.

De Chinese experts geloven dat Noord-Korea genoeg verrijkte uranium ter beschikking heeft om 8 tot 10 nucleaire bommen te maken per jaar. Zowel de Chinese als Amerikaanse cijfers blijven echter schattingen waar veel giswerk bij komt kijken.

Europa binnen bereik 

Noord-Korea zou ook nucleaire bommen op een intercontinentale raket, genaamd KN-08. US., kunnen monteren. Dat meldde admiraal William Gortney, hoofd van het noordelijk Amerikaans commandocentrum eerder deze maand. Zulke raketten hebben een reikwijdte tussen de 3.500 en 12.000 km.

Voor het Noord-Koreaanse exemplaar vermoeden de Amerikanen een bereik van ongeveer 9.000 km. Zo'n raket kan de nucleaire bom tot in zo goed als heel Europa brengen, enkel Portugal en Spanje blijven buiten bereik. Het gebied spreidt zich ook uit over heel Azië, Canada en het noord-westen van de Verenigde Staten.

Met een reikwijdte van 9.000 kilometer zou een vanuit Noord-Korea afgevuurde raket grote delen van Europa maar ook een klein stukje van de VS kunnen bereiken (eerste contour). Wordt de reikwijdte opgetrokken tot 12.000 kilometer (tweede contour) liggen Europa én de gehele VS in de gevarenzone. (Kaart via gcmap.com)

Vooral de buurlanden Japan en Zuid-Korea voelen de hete adem van Kim-Jong Un. Beide landen hebben een verdedigingsverdrag met de Verenigde Staten. Een aanval op Zuid-Korea of Japan betekent dus een aanval op Amerika.

VS stuurt China om te ontmantelen

China is een groot investeerder, hulpverlener en handelspartner van Noord-Korea. De Verenigde Staten sturen er op aan dat China via economische weg Noord-Korea op andere gedachten brengt. Amerika zelf heeft sinds 2012 geen contact meer gehad met Pyongyang.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud