China zet rem op economische ambities na coronacrisis

De Chinese premier Li Keqiang pakte tijdens de zitting van het Volkscongres uit met een opvallend voorzichtige groeiprognose voor 2021. ©REUTERS

Het Chinese Volkscongres, de jaarlijkse hoogmis van het regime, waarschuwt dat de economie slechts geleidelijk herstelt van de coronaklap. In één adem zegt het de tegenstanders in Hongkong en elders de wacht aan.

Veel regeringsleiders zouden tekenen voor zo'n cijfer, maar naar Chinese normen is het nederig: premier Li Keqiang verwacht voor dit jaar een economische groei van 'minstens 6 procent'. Dat maakte hij vrijdag bekend in een toespraak bij de opening van het Nationale Volkscongres in Peking, de jaarlijkse hoogmis waaraan zowat 3.000 afgevaardigden van het regime deelnemen.

De groeiprognose ligt onder de verwachting van analisten, die een doel van 8 procent naar voren schoven. De Chinese regering kiest voor een voorzichtige koers, volgens premier Li wegens het 'herstel van de economische activiteit'. Hij verwees daarmee naar de impact van de coronacrisis. Toch tekende het land in 2020 een positieve groei van 2,3 procent op. Het was het zwakste cijfer in 44 jaar.

Terugkeer van corona

Het opvallend lage groeidoel roept vragen op. Volgens Iris Pang, hoofdeconoom bij de China-afdeling van ING, 'lijkt het alsof er helemaal geen doel is'. Ze verwijst naar de onzekerheid in het coronajaar 2020, die ertoe leidde dat Peking voor het eerst in tijden geen groeiprognose vrijgaf. Pang: 'Het lage groeidoel kan een signaal zijn dat de regering rekening houdt met een terugkeer van de corona-epidemie.'

11 miljoen
Extra jobs
Premier Li Keqiang kondigde aan dat zijn regering dit jaar 11 miljoen banen creëert.

De regering heeft voldoende economische groei nodig om de jobmotor op gang te houden. Het is onduidelijk hoeveel banen sneuvelden door de coronacrisis. De werkloosheidsgraad bedraagt 5,6 procent, maar dat geeft geen helder beeld omdat het cijfer geen rekening houdt met de 300 miljoen migrantenarbeiders. Li zei dat zijn regering dit jaar geld vrijmaakt voor de creatie van 11 miljoen banen.

Inzetten op innovatie

In het nieuwe vijfjarenplan, dat vrijdag uit de doeken werd gedaan, belooft Peking 7 procent extra te spenderen aan onderzoek en ontwikkeling. Zo bevestigt het regime dat het volop inzet op technologische innovatie. Zeker na de handelsoorlog met de VS, die vooral draaide om hightech, is China van plan zo snel mogelijk zelfvoorzienend te worden.

Het regime zet volop in op technologische innovatie. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stijgen in het nieuwe vijfjarenplan.

Li kondigde ook aan dat zijn regering de regulering van de technologische sector aanscherpt. Hij wil krachtiger optreden tegen monopolievorming en de financiële risico's die gepaard gaan met de snelle ontwikkelingen in de sector, onder meer door de opmars van digitaal bankieren. Het is de zoveelste bevestiging dat Alibaba-kopman Jack Ma en diens concurrent Tencent aan de ketting liggen, nadat Peking vorig jaar de beursgang van Ma's financiële poot Ant Group tegengehouden had.

Patriotten in Hongkong

Ook in de 'autonome' regio Hongkong versterkt het communistische bewind zijn greep. Er ligt een plan op tafel om het kiessysteem te wijzigen, zodat enkel nog 'patriotten' verkozen kunnen worden. Een door Peking gecontroleerde commissie zal de kandidaten voor lokale verkiezingen selecteren. Als het voorstel wordt goedgekeurd - en daar bestaat geen twijfel over - betekent dat een nieuwe opdoffer voor de democratische beweging in de stadstaat.

Peking richt de blik ook op de vijanden buiten de landsgrenzen, getuige de forse verhoging van het defensiebudget met bijna 7 procent. Het vizier is vooral gericht op Taiwan, het 'afvallige' eiland dat zoals Hongkong onder controle moet worden gebracht. China stelt zich ook almaar agressiever op in de Zuid-Chinese Zee, waar het de buurlanden onder druk zet en militaire bases bouwt op kunstmatige eilanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud