Advertentie

Chinees gerecht start onderzoek naar explosies Tianjin

Chinese brandweerlui probeerden zaterdag nog altijd de branden onder controle te krijgen op de rampsite in Tianjin. ©© Jin Liwang/Xinhua Press/Corbis

Het Chinese openbaar ministerie zal onderzoeken of illegale praktijken geleid hebben tot de zware ontploffingen in de chemische opslagplaats in de havenstad Tianjin, waar woensdagnacht minstens 112 doden vielen. Dat meldt staatspersagentschap Xinhua zondag.

Het hoogste volksparket werkt samen met de autoriteiten in Tianjin om bewijzen te verzamelen van machtsmisbruik of plichtsverzuim, aldus staatspersagentschap Xinhua. De werknemers van Ruihai International Logistics Company, de eigenaar van het bedrijf, en stadsfunctionarissen werden niet verantwoordelijk gesteld voor de explosies.

De Chinese autoriteiten gaven inmiddels ook voor het eerst toe dat er honderden tonnen cyanide opgeslagen waren in een warenhuis in de havenstad Tianjin. Een groot gebied rond de plaats van de ramp is nog geëvacueerd. Peking vreest dat de mensen besmet kunnen raken door giftige chemicaliën.

Tianjin, op anderhalf uur rijden van de hoofdstad Peking, werd woensdag opgeschrikt door enorme explosies. De ravage was enorm. De ontploffingen veegden een deel van de haven weg. Zware containers werden weggeblazen en in een straal van twee kilometer bleef geen enkele ruit heel.

Militairen in China hebben zaterdag een man gered uit het puin in de door explosies getroffen stad Tianjin. Het staatspersbureau Xinhua meldde dat het om een vijftiger gaat. Hij was bij bewustzijn en is naar een ziekenhuis overgebracht.

Circa zeventig militairen zoeken zaterdag naar overlevenden van de ramp. Vrijdag was al een 19-jarige brandweerman levend tussen de puinhopen gevonden.

Zhou Ti was een van de eerste brandweermannen die woensdagavond naar de terminal met chemische stoffen werden gestuurd, voordat enkele enorme explosies plaatsvonden en er een ravage ontstond.

Niet alleen de materiële schade was groot. Bij de explosie kwamen zeker 112 mensen om het leven, maakte de overheid bekend. 95 mensen zijn nog vermist. Op zijn minst 700 anderen raakten gewond.

Dit weekend probeerden brandweerlui nog altijd de branden op de rampsite onder controle te krijgen. Dat blijkt een heel karwei te zijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag wakkerde het vuur zelfs weer aan. Zaterdagmorgen waren ook weer explosies te horen.

Giftige stoffen

Omdat afgelopen woensdag onder meer een fabriek met giftige chemicaliën de lucht in ging, beslisten de Chinese autoriteiten zaterdagmorgen de inwoners van Tianjin in een straal van 3 kilometer van de rampsite te evacueren. 'Omdat giftige stoffen zich verspreiden en de wind gedraaid is, moeten de mensen hun huizen verlaten', luidde het in Peking.

Chinese militairen evacueerden zaterdag mensen die in de buurt van de rampsite in Tianjin wonen. ©AFP

De politie bevestigde  dat in de verwoeste terminal in de havenstad onder meer het giftige natriumcyanide was opgeslagen. Dat wordt onder meer gebruikt voor de opwerking van goud of zilver uit ertsen en hittebehandeling van metalen. 

Er werd cyanide aangetroffen op twee plaatsen op de site waar de ontploffingen plaatsvonden, zei legergeneraal Shi Luze zondagochtend op een persconferentie. 'Volgens de eerste schattingen bedraagt het volume honderden tonnen', zei hij nog. Het is de eerste keer dat er officieel bevestigd werd dat de stof aanwezig is op de site, wat de vrees voor vergiftigingen bij de bevolking doet groeien.

Het is nog niet duidelijk over welke soort van cyanide het gaat, maar de media maakten eerder al melding van de opslag van 700 ton natriumcyanide. Die stof is zeer giftig als ze wordt ingeademd of ingeslikt of als ze in contact komt met de huid.

Ontstemd

De bewoners van de regio en de familie van de slachtoffers zijn behoorlijk ontstemd over de manier waarop de Chinese autoriteiten met de ramp omgaan. Ze verwijten Peking hen in het ongewisse te laten over de precieze omvang van de catastrofe.

In het verleden kregen de machthebbers in Peking al vaker het verwijt te weinig aandacht te besteden aan veiligheid op industriële sites en die zelfs ondergeschikt te maken aan rendabiliteit. De autoriteiten beloofden de afgelopen dagen de verantwoordelijken van de explosies zwaar aan te pakken.

Twee soldaten met maskers aan een controlepost vlakbij het rampgebied. ©AFP
Bewoners uit een geëvacueerd gebied eisen een schadevergoeding van de regering. ©REUTERS
Experten bestuderen de luchtkwaliteit. Er zou te veel natriumcyanide gemeten zijn. ©© Imaginechina/Corbis
Veel schade aan de woontorens in de omgeving van de ramp. ©© Imaginechina/Corbis
Bewoners werden gevraagd om maskers te dragen. De buurt rond het rampgebied werd geëvacueerd. ©© Imaginechina/Corbis
Paramilitairen patrouilleren in het geëvacueerde gebied. ©© Imaginechina/Corbis
Een drone van de papramilitaire politie vliegt over het rampgebied. ©REUTERS
Soldaten onderzoeken een vat met chemicaliën. ©REUTERS
Een poel met een onbekende vloeistof. ©REUTERS
Een vernielde brandweerwagen. ©REUTERS
Zaterdag ontstonden er verschillende nieuwe branden. ©REUTERS
Een brandweerman tussen uitgebrande auto's. ©REUTERS
©REUTERS
Op verschillende plaatsen woeden er nog kleine brandjes. ©REUTERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud