Chinees parlement keurt controversiële wet goed

Protest in Hongkong. ©REUTERS

Het Chinese parlement heeft donderdag de controversiële veiligheidswet voor Hongkong bijna unaniem goedgekeurd.

Er was slechts 1 stem tegen en 2.878 stemmen voor. Tegenstanders van China in Hongkong vrezen dat de wet zal leiden tot meer inmenging van Peking in de autonomie van de vroegere Britse kroonkolonie. Vandaag heeft Hongkong in China nog een bijzondere autonome status. Door de wet zullen de Chinese veiligheidsdiensten ook in Hongkong kunnen optreden, en er zich zelfs kunnen vestigen, als de nationale veiligheid in het geding is.

Krachtmeting

Vorig jaar kwam het tot een krachtmeting tussen de ordediensten in Hongkong en betogers die meer democratie eisen. De veiligheidswet geldt als een reactie op die protesten, die vaak uitmondden in zwaar geweld. Tot nu mocht alleen Hongkong handelingen bestraffen die de nationale veiligheid in gevaar brengen. Daaraan komt nu een einde aan.

Geen enkele redelijke persoon kan nu nog beweren dat Hongkong een hoge mate van autonomie heeft in China.
Mike Pompeo
Minister van Buitenlandse Zaken VS

De stemming effent het pad om een wet voor Hongkong te maken om er 'met nieuwe instrumenten elke bedreiging van de nationale veiligheid (van China) te voorkomen, te verhinderen en te bestraffen'. Separatisme, rebellie en terrorisme moeten streng worden vervolgd, indien nodig met hulp van Chinese agenten. Volgens de regering van Hongkong blijven die onder de wetten van Hongkong werken en kunnen ze geen verdachten vervolgen zoals in China. In ieder geval wordt het parlement in Hongkong omzeild.

Parlement

De wet werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement, een overwegend ceremonieel orgaan in de eenpartijstaat. Het gebeurde in het verleden wel vaker dat enkele afgevaardigden tegen stemden, maar onder Xi Jinping, die het land en de partij met harde hand leidt, is dat zeldzamer geworden. Er waren ook zes onthoudingen.

De aankondiging dat het parlement tijdens zijn jaarlijkse vergadering deze week zou stemmen over de veiligheidswet leidde al tot een heropleving van de protesten in Hongkong. De Verenigde Staten maakten al duidelijk dat ze sancties zullen treffen tegen China. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft het Congres geïnformeerd dat Hongkong niet langer wordt gezien als een deel van China met veel autonomie. Dat kan grote gevolgen hebben voor de speciale handelsstatus die de Aziatische metropool geniet, berichten Amerikaanse media.

Autonomie

Bij de overname door Peking was afgesproken dat Hongkong zeker tot 2047 een speciale status geniet, die bekendstaat als 'één land, twee systemen'. Hongkong heeft een eigen regering en een westers rechtstelsel. In de rest van China is de rechterlijke macht niet onafhankelijk en wordt de oppositie vervolgd. Met de donderdag gestemde wet lijkt sneller een einde te komen aan die bijzondere status. 'Geen enkele redelijke persoon kan nu nog beweren dat Hongkong een hoge mate van autonomie heeft in China', zei Pompeo in een verklaring.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud