Chinese censuur steeds meer onder vuur

Een zeldzame betoging voor meer persvrijheid in China. (Foto: AFP) ©AFP

Het conflict in China tussen de liberale krant Southern Weekly en de lokale overheid lijkt van de baan. De weigering door een zusterkrant om een overheidseditoriaal te publiceren, toont echter aan dat de discussie over de persvrijheid springlevend is.

De rel in China begon toen de lokale censuurautoriteit het nieuwjaarscommentaar van de liberale krant Southern weekly verving door een stuk waarin de communistische partij geroemd werd. De krant riep in haar oorspronkelijk commentaar op om de grondwet te respecteren. Voor de journalisten van de krant - nochtans gewend om met de censuur om te gaan - was dat de spreekwoordelijke druppel en ze legden het werk neer. In Guangzhou vonden zelfs demonstraties plaats, een zeldzaamheid in China.

Uiteindelijk kwam de partijleider van de zuidelijke provincie Guangdong, Hu Chunhua, er aan te pas om het conflict tussen de liberale krant en de overheid te beslechten. Hu is nog maar net benoemd tot lokale partijbons en wordt beschouwd als een van de toekomstige sterke mannen binnen de communistische partij. Dat de lokale partijchef zich persoonlijk op de zaak toelegt, toont aan hoe gevoelig de discussie ligt.

Dinsdag dwong Hu een akkoord af met de journalisten. De precieze inhoud werd niet gecommuniceerd, maar de grote lijnen zijn ongeveer bekend. De redactie van Southern Weekly gaat opnieuw aan de slag en vanaf donderdag verschijnt de krant opnieuw. In ruil ontlopen de journalisten straffen en zal de censuurcommissie minder streng toekijken op de publicaties in de krant.

Wie daarin het begin van echte persvrijheid in China leest, komt wellicht bedrogen uit. Alle Chinese kranten ontvingen een dringend bericht van de overheid, waarin vijandige buitenlandse krachten de schuld kregen van het conflict. De kranten kregen ook de opdracht om een editoriaal te publiceren dat censuur goedkeurt. 'De partij heeft de absolute controle over de media', stond in het bericht aan de kranten. 'Dit principe is onaantastbaar', stond er verder. Een niet mis te verstane boodschap.

'Southern Weekly's boodschap aan de lezers is inderdaad voer voor discussie', was de titel van het overheidsartikel. De hoofdredacteur van Beijing News, net als Southern Weekly een publicatie van de Nanfang Media Group, weigerde het editoriaal te publiceren en nam dinsdagavond ontslag. De discussie over de relatie tussen de media en de communistische partij is dus ver van over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud