Chinese economie groeit traagst sinds 1990

Het financiële centrum van Sjanghai. ©AFP

De Chinese economie is vorig jaar met 'amper' 6,6 procent gegroeid. Het was de traagste groei sinds 1990.

China publiceerde maandagochtend als eerste groot land cijfers over de economische groei in het voorbije jaar. In het vierde kwartaal zette de groeivertraging zich onverminderd voort. De Chinese economie steeg de voorbije drie maanden met 6,4 procent tegenover 6,5 procent in het derde kwartaal. 

Dat alles brengt het resultaat voor heel 2018 op 6,6 procent groei. Hoewel het de traagste groei in bijna 30 jaar is, blijft China een snelgroeier vergeleken met andere landen en blijft het zonder twijfel een van de motoren van de wereldeconomie. De lagere groei is onder meer te wijten aan de hogere Amerikaanse importtaksen op Chinese producten.

Diensten

China probeert de stijgende schuldgraad van bedrijven en lokale overheden af te bouwen en de industriële, exportgerichte economie om te vormen tot een diensteneconomie met de consumptie als belangrijkste groeimotor. Die transformatie weegt op de groei. Volgens Robin Xing, hoofdeconoom van Morgan Stanley, zal de groei vanaf het tweede kwartaal opnieuw aantrekken. 

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) publiceert maandag op het Wereld Economisch Forum in Davos nieuwe vooruitzichten voor de wereldeconomie. Analisten verwachten dat het IMF zijn prognoses verlaagt. In oktober voorspelde het IMF 3,7 procent groei voor zowel 2018 als 2019. Maar sindsdien hebben onder meer de crisis op de aandelenmarkten en de onzekerheid over de brexit geleid tot een verslechtering van de economische conjunctuur en vooruitzichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud