Chinese economie verzwakt verder

Het tempo van de economische groei in China zit op het laagste peil van het jaar. De Purchasing Managers Index (PMI) viel in juni terug van 50,4 naar 50,2.

De Chinese PMI is gebaseerd op een peiling bij de aankoopdirecteurs van 820 bedrijven in 31 sectoren. Het agentschap Bloomberg had na een peiling bij 24 economisten een cijfer van 49,9 naar verwacht, wat op een krimp van de economie had gewezen. Maar zover is het dus niet gekomen.

De achteruitgang van de PMI doet de kansen wel toenemen dat de Chinese premier Wen Jiabao nieuwe stimulusmaatregelen zal aankondigen. De economie in China heeft al zes kwartalen te maken met een afkoeling.

De oorzaken van de groeivertraging zijn een verlaging van de export, die niet adequaat wordt gecompenseerd door een stijging van de binnenlandse vraag. De Chinese regering nam eerder al maatregel om de economie weer op de rails te krijgen. Zo werd onder meer vorige jaar voor het eerst sinds 2009 er de rente verlaagd. De Chinese econoom Shen Jianguang verwacht dat dat dit jaar nog twee keer zal gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud