Advertentie

Chinese export keldert in maart

Een arbeider schildert de buitenkant van een nieuw appartementsgebouw in Hefei in de Chinese provincie Anhui. ©REUTERS

De waarde van de Chinese uitvoer is in maart met 14,6 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de invoer kende een fikse daling. De Chinese motor is duidelijk aan het sputteren.

De daling van de uitvoer (in yuan) was onverwacht, want economen hadden net op een stijging van 8,2 procent gerekend, becijferde Bloomberg. Aan de importzijde was de toestand al niet veel beter: daar was er een terugval van 12,3 procent. Onderaan in de tabel boekt China wel nog altijd een handelsoverschot, maar dat is gekrompen tot 18,16 miljard yuan (2,76 miljard euro), veel minder dan verwacht.

De zwakke handelscijfers, die maandag werden bekendgemaakt door de Chinese douane, zijn te wijten aan de slappere binnen- en buitenlandse vraag, maar tevens aan de sterke dollar. In verhouding tot de huidige staat van de wereldeconomie kampt de Chinese industrie bovendien met overcapaciteit, terwijl de oververhitte vastgoedmarkt in een afkoelingsfase zit.

Dit maakt het dringender voor de regering om een meer groeigericht beleid te voeren.
Liu Xuezhi
Econoom Bank of Communications

Woensdag maakt Peking het groeicijfer voor het eerste kwartaal openbaar. Na de tegenvallende handelscijfers zal daar met extra aandacht naar worden uitgekeken. Analisten verwachten dat de bbp-groei is gedaald tot 7 procent jaar op jaar. Dat zou de laagste groei zijn sinds het eerste kwartaal van 2009. In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog met 7,3 procent.

‘De consumptie is zwak, het investeringstempo vertraagt en nu valt de uitvoer zwakker uit dan verwacht. De neerwaartse druk op de economische groei neemt toe’, was het commentaar van econoom Liu Xuezhi van de Bank of Communications in Sjanghai tegen Bloomberg. ‘Dat maakt het dringender voor de regering om een meer groeigericht beleid te voeren.’ De hoop op extra stimulusmaatregelen stuurde de Chinese beurzen alvast naar nieuwe zevenjaarspieken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud