Advertentie
Advertentie

Chinese fabrieken blijven naarstig draaien

Foto Reuters ©REUTERS

De Chinese maakindustrie is in juli onverwacht blijven groeien, zij het tegen een bescheiden tempo. De inspanningen van de Chinese regering om de economische groei te stimuleren, lijken grotere ondernemingen wat te helpen. De Aziatische beurzen slaken een zucht van opluchting.

De officiële indicator van de aankoopdirecteurs (PMI) in de maakindustrie steeg vorige maand tot 50,3, van 50,1 in juni. Dat is beter dan verwacht, want economen hadden verwacht dat het Nationaal Bureau voor Statistiek zou uitpakken met 49,8. Een cijfer onder de 50 wijst op krimp, maar zo ver is het dus niet gekomen: de grote productiebedrijven blijven wel degelijk groeien, al is die groei maar zwakjes.

Kleinere bedrijven daarentegen lijken het moeilijker te hebben en kampen met een teruglopende productie. De PMI die werd berekend door HSBC Holdings en Markit Economics en die ook rekening houdt met kmo’s, zakte tot 47,7 van 48,2 in juni. Het is al de derde maand op rij dat de indicator daalt en het cijfer van 47,7 is het laagste in zowat een jaar.

Al bij al dus een gemengd beeld van de Chinese industrie. De klim van de officiële PMI is nog steeds ‘erg bescheiden gelet op de daling die kleinere ondernemingen kennen’, zei econoom Yao Wi van Société Générale in Hongkong aan Bloomberg. ‘Het is nog te vroeg om te zeggen dat de economie ontegensprekelijk aantrekt. Het is nog altijd een erg zwak cijfer vergeleken met historische niveaus.’

In een reactie verklaarde het bureau voor informatie van de staatsraad dat de regering de groei niet zal laten dalen onder een ‘redelijke zone’. Premier Li Keqiang streeft dit jaar naar een bbp-groei van 7,5 procent en tracht de economie onder meer te stimuleren met belastingvoordelen voor kleine bedrijven en lagere exporttarieven.

De betere officiële PMI maakt wel beleggers blij, samen met de boodschap van de Fed dat het inkoopprogramma mogelijk langer van kracht blijft als de inflatie verder terugvalt. De Aziatische beurzen winnen gemiddeld een procent. Vooral grondstoffenaandelen trekken de kar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud