Advertentie
Advertentie

Chinese groei is 'redelijk'

De Chinese premier Li Keqiang. ©AFP

De Chinese economie groeit tegen een redelijk tempo. De regering kan de risico's goed beheersen ondanks de toenemende druk. Dat is toch wat de Chinese premier Li Keqiang zegt.

De uitspraken van de premier werden zaterdag laat op de avond gepubliceerd na een speciale kabinetsbijeenkomst.

De eerste minister had het over internationale marktinstabiliteit die 'de onzekerheid over het wereldwijd economisch herstel heeft verhoogd. De impact op de Chinese financiële markt, de import en export is ook groter geworden waarbij de economie wordt geconfronteerd met nieuwe druk.'

Vrijdag stond de toonaangevende index van de beurs van Shanghai 38 procent lager dan op 12 juni.

De premier herhaalde dat er geen reden is voor een verdere daling van de yuan na de devaluatie van 11 augustus. Volgens Li staat de yuan nu op een 'redelijk en evenwichtig niveau'. Recente verlagingen in reservevereisten, rente, taksen en maatregelen om de markt de stabiliseren zouden hun vruchten al afwerpen.

Analisten zijn van mening dat er nog meer maatregelen nodig zijn om de econnomie te steunen en de markten te kalmeren.

De Chinese economie liet vroeger een tweecijferige groei optekenen, maar vertraagt nu. De regering zegt dat de groei tijdens het tweede kwartaal uitkwam op 7 procent. Nogal wat economisten trekken dat cijfer in twijfel.

Li kondigde alvast extra maatregelen aan, hervormingen en inspanningen om de innovatie aan te moedigen. Het land wil nieuwe vormen van investering en financiering bevorderen. Daarbij gaat het zowel over lokale overheden als de bedrijven. Li denkt aan lokale schuldenswaps en bedrijfsobligaties.

De premier beklemtoonde het belang van een open en transparante kapitaalmarkt maar ook van een verbeterd risicomanagement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud