Advertentie

Chinese groei ontgoochelt

Een arbeidster in een textielfabriek in Huaibei, in de provincie Anhui - Foto AFP ©AFP

De Chinese economie is in het eerste kwartaal met 7,7 procent gegroeid, zo maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek in Peking maandag bekend. Dat is nog een mooi cijfer, zeker in vergelijking met wat West-Europa dezer dagen presteert, maar toch lager dan verwacht.

De mediaanverwachting onder economen bedroeg volgens Bloomberg 8 procent. Ook tegenover het vierde kwartaal van 2012 is er een lichte vertraging: toen dikte het bruto binnenlands product nog met 7,9 procent aan tegenover een jaar eerder. Dat was wel de eerste versnelling in twee jaar.

De onverwachte groeivertraging heeft zowel te maken met de industriële productie, die in maart minder toenam dan gedacht, als met een iets achterblijvende consumptie. De industriële productie ging er vorig maand met 8,9 procent op vooruit terwijl 10,1 procent was verwacht en de eerste twee maanden van het jaar 9,9 procent groei lieten optekenen. De kleinhandelsverkopen dikten in maart 12,6 procent aan in vergelijking met een jaar eerder, in lijn met de verwachting. Maar een andere indicator, de investeringen in vaste activa (exclusief het platteland), viel dan weer tegen: de toename van 20,9 procent in het eerste kwartaal bleef onder de mediaanverwachting van 21,3 procent.

Het Chinese statistiekbureau omschreef de huidige toestand van de economie als ‘stabiel’. Woordvoerder Sheng Laiyun beklemtoonde dat het groeiritme hoog blijft in vergelijking met andere landen. De nieuwe Chinese leiders leggen meer de nadruk op de kwaliteit van de groei en de verstedelijking zal de groei blijven aanvuren. Het officiële streefcijfer voor heel 2013 is 7,5 procent.

De groeivertraging in China wakkert de bezorgdheid aan dat ook de wereldeconomie minder goed op dreef is. Andere signalen hebben betrekking op de Verenigde Staten, de grootste economie van onze planeet, en op Duitsland. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat op het punt zijn prognose voor de Amerikaanse groei te verlagen en meesterbelegger George Soros waarschuwde onlangs dat Duitsland tegen eind september waarschijnlijk in een recessie zal zitten.

De tegenvallende groei in China woog maandag op de Aziatische beurzen. Vooral grondstoffenaandelen stonden onder druk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud