Chinese groei valt terug tot laagste peil in 30 jaar

©REUTERS

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat is de traagste groei in bijna dertig jaar, zo bleek vrijdag uit overheidsdata. De groei is ook wat minder dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op 6,1 procent grroei. 

Het ziet ernaar uit dat de Chinese beleidsmakers genoegen nemen met een iets lagere groei terwijl ze geconfronteerd worden met enerzijds excessieve kredietverlening en anderzijds met een handelsoorlog met de Amerikanen.

 

Negen maanden ver in 2019 staat de teller op 6,2 procent groei, waarmee China op schema zit op de verwachte 6 à 6,5 procent voor heel het jaar te halen. 

De recent wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kan de komende maanden potentieel goed uitdraaien voor de Chinese economie. Eerder deze maand bereikten de twee grootmachten een interimdeal. Het bestand houdt in dat de VS even ophoudt met invoertarieven op Chinese export te verhogen. In ruil koopt China meer landbouwproducten in de Verenigde Staten en zou het iets beter intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven respecteren. Er is ook een luik over financiële diensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud