Chinese industrie beter in vorm

Een staalfabriek in Ganyu, Jiangsu ©REUTERS

De Chinese maakindustrie draait weer op hogere toeren, zo blijkt uit de eerste lezing van de indicator van de aankoopdirecteurs. Het cijfer lijkt de bewering van premier Li Keqiang te bevestigen dat de Chinese economie een harde landing zal weten te vermijden.

De PMI (purchasing managers index) of indicator van de aankoopdirecteurs voor de maand juni komt in een eerste lezing uit op 50,8, aldus HSBC Holdings en Markit Economics. Het definitief cijfer voor de maand mei was 49,4. Volgens Bloomberg hadden analisten voor juni slechts op 49,7 gerekend.

Met 50,8 bevindt de Chinese maakindustrie zich weer in groeiterrein: een cijfer boven 50 wijst immers op expansie. Het cijfer voor juni is trouwens het hoogste in zeven maanden. Het definitieve PMI-cijfer maken HSBC en Markit op 1 juli bekend.

Geen harde landing

Vorige week zei premier Li Keqiang dat de Chinese economie een harde landing zou weten te ontlopen en dat zijn administratie aanpassingen zou doorvoeren om de groei te stimuleren zonder daarbij een beroep te doen op ‘sterke’ stimulerende maatregelen.

Qu Hongbin, hoofdeconoom van HSBC voor China, verwacht dat de Chinese beleidsmakers de huidige weg van versoepeling zullen verder volgen tot het herstel duurzaam is. De zogenaamde ‘mini-stimulus’ van de regering wordt stilaan voelbaar in de reële economie, stelt hij vast.

Als reactie op het positieve Chinese cijfer stijgen de Aziatische beurzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud