Chinese industriële productie koelt af

De Pearl Tower in Sjanghai

In juli is de Chinese industriële productie met 13,4 procent gestegen tegenover een jaar eerder. Dat is de laagste groei in 11 maanden tijd. Het cijfer komt van het Nationale Bureau voor de Statistiek in Peking.

Eerder wees ook al een krimp van de invoer op een afkoelende Chinese economie. Dat is het gevolg van een reeks overheidsmaatregelen, zoals het aan banden leggen van vastgoedspeculatie, het inperken van de kredietverlening en het sluiten van fabrieken om energie te besparen.

De groeivertraging komt overeen met de verwachting van 29 economen ondervraagd door Bloomberg. In juni bedroeg de groei van de industriële productie nog 13,7 procent.

De omzet van de detailhandel is in juli met 17,9 procent gestegen tegen een jaar eerder. Economen hadden 18,5 procent verwacht. In juni haalde de omzet nog een groei van 18,3 procent.

Hogere inflatie

De inflatie steeg in juli tot 3,3 procent, het hoogste peil in 21 maanden. De prijshausse komt er na de impact van zware overstromingen op de oogst. In juni bedroeg de inflatie nog 2,9 procent. Volgens analisten is de invloed van de overstromingen tijdelijk, en zal de inflatie in de tweede jaarhelft geleidelijk afnemen naarmate de economie afkoelt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud