Chinese inflatie forser dan verwacht

Een groentemarkt in Peking (Foto Reuters)

De Chinese consumptieprijzen zijn in maart sterker gestegen dan verwacht. Daarmee wordt de speelruimte kleiner voor de overheid om het monetaire beleid verder te versoepelen en zo de economische groei aan te wakkeren.

De index van de consumptieprijzen steeg vorige maand met 3,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek bekend. De klim is groter dan de mediaanverwachting van het persagentschap Bloomberg, die uitging van een inflatiecijfer van 3,4 procent. Het nieuwe cijfer betekent ook een versnelling tegenover de maand februari, toen de inflatie maar 3,2 procent bedroeg.

Vooral de voedselprijzen zijn voor de hogere inflatie verantwoordelijk. Voedingsgerelateerde kosten stegen in de maand maart met 7,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook hogere lonen en een verhoging van de brandstofprijzen speelden mee.

Met 3,6 procent blijft de inflatie wel onder het officiële streefcijfer van 4 procent. Niettemin is waakzaamheid geboden, want een plotse opvering blijkt dus mogelijk. Doordat de inflatie aan de hoge kant blijft, kan de Chinese overheid minder stimuleringsmaatregelen nemen. De laatste ingreep  in die zin vond plaats op 24 februari. Toen versoepelde de centrale bank de reservevoorwaarden voor banken, zodat ze meer kredieten kunnen verstrekken.

De hoger dan verwachte inflatie kan 'de omvang van beleidsversoepeling' beperken, stelt Goldman Sachs in een reactie. De Amerikaanse bank verwacht niettemin dat de inflatie in het Aziatische land de komende maanden zal vertragen.

De groei van de Chinese economie is merkelijk aan het vertragen door een kleinere buitenlandse vraag. Die houdt verband met zowel de eurocrisis als met het langzame herstel in de VS. In het voorbije eerste kwartaal is het bbp van China waarschijnlijk tegen het laagste tempo in drie jaar gegroeid. De eerste, niet-officiële ramingen gewagen van 8,4 procent groei jaar op jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de bbp-groei nog 8,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud