'Chinese Sacharov' Fang Lizhi overleden

De Chinese dissident Fang Lizhi is op 76-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. Omwille van zijn strijd voor de mensenrechten werd hij ook wel eens de 'Chinese Sacharov' genoemd.

Fang Lizhi was een Chinese natuurkundige die zich vanaf de jaren tachtig actief inzette voor de mensenrechten. Als rector van een provinciale universiteit steunde hij academische hervormingen. Later ondertekende hij oproepen tot vrijlating van politieke gevangenen en meer democratie.

Na het Tiananmenprotest in 1989 verbleef hij gedurende een jaar in ballingschap bij de Amerikaanse ambassade in Peking. De aanwezigheid van de dissident in de ambassade zorgde begin jaren negentig voor een diplomatieke rel tussen beide grootmachten. Uiteindelijk kreeg het tweetal toestemming om als ballingen naar de Verenigde Staten te vertrekken. Fang ging daar doceren aan de Universiteit van Arizona in Tucson.

Fang heeft een hele generatie tot inspiratie gediend, aldus zijn vriend en mededissident Wang Dan. 'Ik hoop dat het Chinese volk nooit zal vergeten dat er een denker als Fang Lizhi is geweest. Hij wekte in het volk het verlangen naar mensenrechten en democratie. Ooit zal China trots zijn hem te hebben voortgebracht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud