Chinese veiligheidswet zet rechtspraak Hongkong buitenspel

Sinds China bekendmaakte te broeden op een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong, vinden in de stadstaat weer regelmatig protesten plaats. ©REUTERS

China heeft bevestigd dat met de nieuwe wet voor nationale veiligheid Peking voorrang heeft boven het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong. Gelijkaardige plannen lokten vorig jaar massaprotest uit.

Staatspersbureau Xinhua publiceerde zaterdag delen van de nieuwe voorgenomen wet. Volgens de tekst heeft de centrale overheid in 'specifieke gevallen' zeggenschap in een 'extreem klein' aantal zaken aangaande de nationale veiligheid. De bedoeling is een organisatie in de metropool op te zetten die inlichtingen verzamelt en die misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt.

1997
Staat
Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op de nieuwe wet. Deze zou het einde betekenen voor de onafhankelijke rechtsspraak en het zelfbestuur in Hongkong. De welvarende metropool en voormalige Britse kolonie behoort sinds 1997 tot China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement.

Daarnaast moet er een comité komen ter bescherming van de nationale veiligheid. Dat orgaan staat onder toezicht van en legt verantwoording af aan Peking. De voorzitter van het comité benoemt rechters die veiligheidszaken moeten afhandelen. Het centrale gezag in Peking heeft het laatste woord over hoe de wet moet worden geïnterpreteerd.

Terrorisme

Het wetsvoorstel dook eind mei voor het eerst op tijdens het Chinese Volkscongres. De inhoud bleef evenwel geheim. In het concept zouden onder meer straffen staan op activiteiten die zijn gericht op afscheiding van China, op activiteiten die de staat ondermijnen en op terrorisme.

Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op de nieuwe wet. Deze zou het einde betekenen voor de onafhankelijke rechtsspraak en het zelfbestuur in Hongkong. De welvarende metropool met 7,5 miljoen inwoners behoort sinds 1997 tot China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement.

Politieke spanningen

De Chinese plannen in de stadstaat leiden ook tot politieke spanningen. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde er enkele weken geleden al mee Hongkong zijn speciaal handelsstatuut af te nemen als Peking zijn zin doordrijft.

Vorig jaar werd Hongkong geteisterd met gewelddadige protesten tegen de schaduw die Peking over hen werpt. De afgelopen weken kwam de bevolking al op straat, met veel arrestaties tot gevolg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud