Chinese vicepresident van aardbol verdwenen

De Chinese vicepresident Xi Jingping - Foto AFP

In China is grote onduidelijkheid ontstaan over de toestand van vicepresident Xi Jingping. Die miste een afspraak met de Amerikaande minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, en heeft zich sindsdien niet meer in het openbaar vertoond. De geruchtenmolen draait op volle toeren.

Die geruchtenmolen wordt vooral gevoed door het feit dat de Chinese overheid de lippen stijf op elkaar houdt over waar Xi zich bevindt, en in welke toestand. De afgelopen week miste hij meerdere afspraken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Reuters meldde in eerste instantie dat dit te wijten was aan rugproblemen als gevolg van een zwempartij.

Maar indien het niet meer dan dat zou zijn, verklaart dat niet waarom de Chinese autoriteiten zo geheimzinnig doen over Xi. 'Er moet iets ernstig gebeurd zijn, anders zouden ze hem gewoon opgevoerd hebben op de nationale televisie om te bewijzen dat er niets aan de hand is', klinkt het bij een waarnemer tegenover Reuters.

Op het internet duiken intussen de wildste verhalen op. Er wordt gesproken over beroertes, hartaanvallen en moordaanslagen. De gekste theorie die de ronde doet is dat Xi zelf ondergedoken is en een oorlog voorbereidt. Toen Hong Lei, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en een van de weinige bereikbare politieke woordvoerders in China, gevraagd werd of Xi überhaupt nog in leven was, antwoordde hij: 'Ik hoop dat u ook een ernstige vraag heeft.'

Dat hij in politieke ongenade is gevallen, wordt uitgesloten. 'Hij gaf op 1 september een speech in Beidaihe. Als hij in politieke problemen zat, zou hij die speech nooit gegeven hebben', klinkt het. Beidaihe is een zomerse badplaats, waar de Communistische Partij ieder jaar in augustus verzamelen blaast om het beleid voor het komende jaar uit te stippelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud