Chronologie der Senkaku-provocaties

(foto reuters)

De twist tussen China en Japan over de Senkaku-eilanden begon half augustus. Sindsdien werd een provocatie van de ene partij beantwoord met een provocatie door de andere partij.

De kat kwam op de koord toen een aantal Chinese activisten op 16 augustus een Chinese vlag op een van de Senkaku-eilanden plaatste. Ze werden gearresteerd door de Japanse kustwacht en op een vliegtuig naar China gezet, waar ze als helden werden ontvangen. Als reactie voeren Japanse schepen voorbij de eilanden. Een aantal opvarenden ging zelfs aan land, hoewel Tokio dat verboden had.

Niet veel later raakte bekend dat Japan de eilanden (foto beneden) wilde kopen. De regering probeerde zo de nationalistische burgemeester van Tokio voor te zijn, die hetzelfde wilde doen. Ze betaalde zo’n 20 miljoen euro voor de rotseilanden. De Chinese reactie was niet min. De Chinezen kwamen op straat (foto boven), Japanners en Japanse bedrijven in China werden aangevallen en auto’s van Toyota en Honda werden in brand gestoken. Elektronicabedrijven als Canon en Panasonic schortten uit voorzorg hun productie op.

Enkele dagen geleden gooide ook Taiwan zich in de strijd. Het stuurde honderden vissersboten en tien schepen van de kustwacht naar de eilandengroep. Peking deed afgelopen weekend hetzelfde. Het liet drie schepen naar de eilanden varen. Japan schreeuwde via de geijkte diplomatieke kanalen zijn ongenoegen uit en zond diplomaten naar China om de gemoederen te bedaren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud