Communistische partij in China wil termijnlimieten schrappen

Xi Jinping kan mogelijk veel langer aanblijven als Chinees president. ©AFP

Xi Jinping, de president van China, kan mogelijk veel langer aanblijven nu de Communistische partij de limiet op het aantal ambtstermijnen van een president uit de wet wil halen.

De partij diende een voorstel in om het aantal ambtstermijnen voor een president en vicepresident niet langer te begrenzen op twee. Dat betekent dat de huidige president Xi Jinping, die ook voorzitter is van de Communistische Partij, veel langer zou kunnen aanblijven dan tot 2023, wannneer zijn tweede termijn afloopt.

Het Centrale Comité, dat bestaat uit de 200 belangrijkste kopstukken van de Communistische partij, deed de aanbeveling zondag, meldt het staatspersbureau Xinhua. Dat gebeurde aan de vooravond van een belangrijke driedaagse vergadering van het Comité, die maandag begint.

Voorlopig kan een president maximaal tien jaar aan het roer blijven, verdeeld in twee termijnen van vijf jaar. Xi Jinping werd in oktober benoemd voor zijn tweede termijn, die loopt tot 2023. Die herverkiezing wordt op 5 maart door het parlement formeel bevestigd. 

Xi Jinping is de machtigste Chinese president sinds lange tijd. Er waren al signalen dat hij zou azen op een langer bestuur. Zo schoof hij bij zijn tweede verkiezing door de partij in oktober geen potentiële opvolger naar voren, wat doorgaans wel gebeurt bij de aanvang van een tweede termijn.

Bovendien werd toen zijn gedachtegoed aan de grondwet toegevoegd, een eer die tot dusver enkel Mao Zedong en Deng Xiaoping te beurt viel. Dat wijst op de bijzondere status van Xi, die onder meer met een harde aanpak van corruptie zijn macht betonneerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content