Advertentie
Advertentie

Cuba verscheept wapens naar Noord-Korea

Een arbeider inspecteert het Noord-Koreaanse schip Chong Chon Gang (foto reuters) ©REUTERS

Cuba geeft toe dat het wapens heeft proberen verschepen naar Noord-Korea, ondanks het wapenembargo tegen het communistische regime. Panama had wapens gevonden in een schip dat onder Noord-Koreaanse vlag vaarde.

Volgens het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om 'verouderd wapentuig'. Ze waren op weg naar Noord-Korea voor herstellingen. Volgens Havana zijn alle wapens gemaakt door de Sovjet-unie in de vorige eeuw.

De wapens lagen verborgen onder 10.000 ton suiker uit Cuba. Aan boord van de 'Chong Chon Gang', dat onder Noord-Koreaanse vlag vaarde, bevonden zich twee MiG-21-straaljagers, twee stuks luchtafweergeschut en negen ontmantelde raketten, liet het Cubaanse ministerie te weten.

De Panamese autoriteiten onderschepten het schip omdat ze dachten dat er zich drugs aan boord bevonden. 'We vonden containers die elementen van een geavanceerde raket kunnen bevatten', zei de Panamese president Ricardo Martinelli op de radio. 'Dat is niet toegestaan. Het Panamakanaal is een kanaal van de vrede, niet van oorlog.'

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, José Raul Mulino, zijn tot dusver twee containers met militair materiaal gevonden. Hij gaf geen details vrij over welk soort wapens het gaat. Hij benadrukte dat het onderzoek een week kan duren.

 De 35-koppige bemanning werd aangehouden. Ze boden weerstand tegen hun arrestatie. De bemanning wordt momenteel ondervraagd. 

Volgens de Amerikanen is mogelijk sprake van een inbreuk op de sancties die de VN-Veiligheidsraad oplegt tegen Pyongyang. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het schip eerder al in verband is gebracht met het smokkelen van drugs.

Cuba, het enige communistische regime in Amerika, is samen met China een van de laatste bondgenoten van pariastaat Noord-Korea. Het regime in Pyongyang gaat gebukt onder aangescherpte sancties sinds het de wereld schokte met een nucleaire test in februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud