'Daklozen geronseld voor schoonmaak Fukushima'

(foto reuters) ©REUTERS

Voor de schoonmaakoperatie rond de kerncentrale Fukushima I worden in Japan daklozen geronseld. Zij doen het werk soms zelfs zonder dat zij er iets aan overhouden. Dat stelt Reuters na eigen onderzoek.

Volgens het persbureau is er maar weinig toezicht op de schoonmaakoperatie, waarmee 35 miljard dollar is gemoeid. Een wirwar van bedrijven houdt zich ermee bezig. Zo kan het gebeuren dat daklozen worden geronseld om tegen zeer slechte voorwaarden de radioactieve rommel op te ruimen.

Misdadigers hebben zelfs 'zwarte uitzendbureaus' opgezet die illegaal medewerkers aanleveren voor de ontsmettingsoperaties. Een ronselaar vertelt aan Reuters dat hij dakloze mannen 'verzamelde' op het station van de stad Sendai.

De mannen werden tewerkgesteld in Fukushima-stad. Daar moesten ze besmette aarde en rommel opruimen. Hun loon werd afgeroomd door tussenpersonen en van wat er overbleef moesten ze betalen voor voedsel en onderdak. Zo hielden ze nauwelijks iets over, of belandden ze zelfs in de schulden.

'Ik stel geen vragen. Dat is mijn werk niet', aldus ronselaar Seiji Sasa. 'Ik stuur ze en krijg daar geld voor. Ik hou me niet mee bezig met wat er daarna gebeurt.' Sasa werd in november gearresteerd. Hij werkte voor een gangster van het misdaadsyndicaat Inagawa-kai. Die huisvestte de arbeiders in krappe slaapzalen en 'verdiende' iedere maand duizenden dollars aan het loon dat eigenlijk voor de werkers was bestemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud