Advertentie
analyse

De verbeten democratische strijd van Hongkong

©REUTERS

Al van voor de overdracht aan China in ’97 proberen inwoners van Hongkong een grotere zeg te krijgen over het bestuur van hun stadstaat. Met de massale protesten deze week willen ze Peking dwingen om de belofte van meer democratie waar te maken. Een overzicht.

1982

De toenmalige Britse premier Margaret Thatcher zet haar handtekening onder een overeenkomst met China die Hongkong een overgangsperiode van 50 jaar moet inloodsen. Daarin moet de voormalige Britse kolonie stap voor stap weer toenadering zoeken tot zijn voormalige 'eigenaar' China. ‘Een land, twee systemen’, luidt het motto. Hongkong hoort dan wel opnieuw bij het communistische China, maar het zal voor een deel zijn eigen beleid kunnen blijven bepalen.

1989

Maar over hoever de stadstaat werkelijk zijn eigen weg mag bewandelen, lopen de meningen van het Verenigd Koninkrijk en China snel uiteen. Het neerslaan van het studentenprotest op het Tiananmen-plein in Peking maakt pijnlijk duidelijk dat China er een heel eigen visie op democratie op nahoudt.

©Photo News

In de nasleep van het incident in de Chinese hoofdstad komen in Hongkong meer dan een miljoen mensen op straat. Ze vrezen dat hen op termijn hetzelfde kan overkomen.

1992

Tijdens een poging om verdere democratische hervormingen door te voeren in Hongkong haalt Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong, zich de Chinese overheid verder op zijn hals. Peking vindt dat Patten een vlotte overdracht van Hongkong bewust tegenwerkt. De democratische hervormingen van Patten komen er uiteindelijk wel, maar in een ‘light’-versie. Volwaardig stemrecht over het eigen bestuur komt er vooralsnog niet.

1997

Hong Kong wordt overgedragen aan China. Voortaan kan Hongkong in theorie over alles zelf beslissen, met uitzondering van defensie en buitenlands beleid. Maar de Chief Executive of leider van de stadsstaat, Tung Chee-hwa, wordt wel door Peking aangeduid. Een Chinese marionet, opperen veel inwoners.

2003

Een half miljoen mensen komen op straat om te protesteren tegen een nieuw wetsartikel waarvan ze vinden dat het de vrijheid in Hongkong serieus aan banden zou leggen. De demonstranten krijgen hun gelijk en het voorstel gaat voor onbepaalde tijd de koelkast in. Het protest leidt zelfs tot het aftreden van stadschef Tung Chee-hwa.

©Bloomberg

Een jaar later beslist China desondanks dat het voortaan zijn goedkeuring moet geven wanneer belangrijke wetten in Hongkong worden aangepast. Peking verschaft zichzelf op die manier een vetorecht en kan de democratische evolutie gemakkelijker sturen.

2007

Het is nu tien jaar geleden dat Hongkong werd overgedragen van het Verenigd Koninkrijk aan China en er lijkt een nieuwe wind te waaien. Eerder op het jaar werd Donald Tsang als nieuwe Chief Executive aangeduid. Er worden opnieuw plannen gemaakt die op termijn een grotere vorm van autonomie moeten garanderen aan Hongkong. Peking belooft dat de inwoners er in 2017 hun leider zelf mogen aanduiden. In 2020 mogen ze hun eigen wetgevers kiezers, wordt afgesproken.

Augustus 2014

De Chinese overheid komt op de beslissing uit 2007 terug. Officieel mogen de inwoners van Hongkong hun leider binnen drie jaar weliswaar nog steeds zelf kiezen, maar Peking moet die kandidaten eerst groen licht geven. Op die manier houdt het toch de vinger op de knip.

September 2014

Een prodemocratische studentenbeweging start met de ‘Occupy Central’-actie. Ze pikken het niet dat China de democratische plannen voor Hong Kong terugschroeft. De beweging slaat aan en tienduizenden demonstranten bezetten de straten van Hongkong om hun eis voor meer democratie kracht bij te zetten. Ook de voormalige Britse gouverneur Chris Patten vindt dat China zijn belofte aan Hongkong heeft gebroken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud