Demonstranten Hongkong blokkeren verbinding met luchthaven

Een stewardess moet te voet naar de luchthaven stappen omdat de wegen geblokkeerd zijn. ©AFP

Een woelige protestdag in Hongkong bleef niet zonder gevolgen voor wie in de stad van of naar de luchthaven moest.

Groepjes passagiers die per vliegtuig in Hongkong waren aangekomen, begaven zich zondag te voet langs de autosnelweg die de luchthaven met het stadscentrum verbindt.

De luchthaven zelf bleef draaien, maar duizenden betogers blokkeerden de toegangswegen en spoorverbindingen. Op die manier hopen ze internationale aandacht te krijgen voor hun strijd tegen wat ze bestempelen als een Chinese machtsgreep. De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong werd in 1997 door het VK aan China overgedragen, maar kreeg voor 50 jaar een overgangsregime met meer autonomie en vrijheden dan het Chinese vasteland.

Ook in de metro van Hongkong werden door sommige demonstranten vernielingen aangericht. Ze koelden hun woede vooral op de beveiligingscamera’s die volgens hen een instrument zijn geworden van de Chinese overheid om de burgers in de gaten te houden. De oproerpolitie reageerde op haar beurt met geweld.

Politiegeweld

De demonstranten, herkenbaar aan hun symbolische paraplu's, wierpen barricades op aan de internationale luchthaven van Hongkong. ©REUTERS

Televisiebeelden tonen hoe agenten bleven slaan op betogers die al ineengedoken op de grond zaten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept op tot het onderzoeken van het politiegeweld. De politie zelf zegt dat 63 mensen werden gearresteerd op verdenking van verschillende feiten zoals het hinderen van de ordediensten, ongewettigde samenscholingen en het beschadigen van bezittingen.

De nu al 13 weken durende onrust en de hinder voor luchtpassagiers kan het imago van Hongkong als stabiele en veilige stad voor zakenlui en toeristen een nieuwe deuk geven. Het toerisme liep de voorbije weken al sterk terug en enkele internationale vakbeurzen werden al geannuleerd als gevolg van de onlusten. Hongkong dreigt voor het eerst in een decennium in een recessie te duiken.

China wil graag komaf maken met de onrust, die het grote feest voor de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek, gepland op 1 oktober, dreigt te doorkruisen. Het beschuldigt de VS en het VK ervan de onrust moedwillig aan te wakkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud