nieuwsanalyse

Demonstranten leggen luchthaven Hongkong lam

Door de protestacties besliste de directie van de luchthaven in Hongkong de resterende vluchten op maandag te schrappen. ©AFP

De directie van de luchthaven heeft beslist alle vluchten op maandag te schrappen omdat duizenden manifestanten er voor de vierde dag op rij actie voeren.

De protesten tegen de regering in Hongkong gaan steeds meer crescendo. Voor de vierde dag op rij overspoelden duizenden demonstranten maandag het hoofdgebouw van de op zeven na drukste luchthaven ter wereld. 

De acties zetten de directie van de luchthaven, die bekend staat om zijn enorme efficiëntie, aan tot drastische maatregelen. 'Door het protest op de luchthaven zijn de activiteiten op de internationale luchthaven grondig verstoord. De vluchten waarvoor de incheckprocedure afgerond is, vertrekken nog. Alle andere vluchten die voor maandag gepland stonden, zijn geschrapt', klonk het maandag in de loop van de dag.

Cathy Pacific

Het nieuws ging niet ongemerkt voorbij op de financiële markten. Het aandeel van Cathay Pacific, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Hongkong, tuimelde naar het laagste niveau in tien jaar.

Door het protest op de luchthaven zijn de activiteiten op de internationale luchthaven van Hongkong grondig verstoord. De vluchten waarvoor de incheckprocedure afgerond is, vertrekken nog. Alle andere vluchten die voor maandag gepland stonden, zijn geschrapt.
Luchthavenautoriteiten Hongkong

Niet alleen het nieuws over de schrapping van de vluchten had een impact op de koers. China riep overheidsambtenaren op de Hongkongse luchtvaartmaatschappij te boycotten. Werknemers van Cathay Pacific die deelnemen aan de protestacties tegen de autoriteiten in de voormalige Britse kolonie wacht bovendien ontslag.

Peking

Steeds meer dringt de vraag zich op hoelang China nog gaat toekijken terwijl de demonstraties in de stadstaat escaleren. Vorige week had Peking al gewaarschuwd 'de enorme kracht van de centrale regering niet te onderschatten'. 

'Maak niet de fout onze terughoudendheid aan te zien voor zwakte. Zij die met vuur spelen, zullen erdoor vergaan', zei Yang Guang, de woordvoerder voor de Chinese overheidsdienst voor Hongkong en het naburige Macau.

Maandag schroefde China de retoriek nog wat op. 'De demonstranten hebben serieuze misdrijven begaan. Ze vertoonden tekenen van terrorisme', klonk het. Peking voegde eraan toe dat Hongkong op een 'kritisch punt' beland is. 'Wie om de toekomst van de stad geeft, moet geweld afwijzen.'

Uitleveringswet

De protestacties in Hongkong zijn begin juni gelanceerd. Een wetsontwerp dat de uitlevering van inwoners van de stadstaat aan het Chinese vasteland mogelijk maakte, vormde de directe aanleiding.

De demonstranten hebben serieuze misdrijven begaan. Ze vertoonden tekenen van terrorisme.
Chinese regering

De leider van de Hongkongse regering, Carrie Lam, heeft dat plan intussen opgeschort. Maar die toegeving volstaat niet voor de demonstranten. Ze eisen de definitieve schrapping van de tekst. Daarnaast sturen ze aan op het vertrek van Lam.

Lam blijft voorlopig de steun genieten van Peking. In een poging de demonstraties in te dijken gaan agenten steeds agressiever te werk. Met gewelddadige confrontaties tussen de ordediensten en de betogers tot gevolg.

Verenigde Staten

Het is de eerste keer sinds het Verenigd Koninkrijk in 1997 de controle over Hongkong teruggaf aan China dat het gebied de autoriteiten in Peking met zoveel hoofdbrekens opzadelt. De Aziatische reus beschuldigt de Verenigde Staten ervan achter de sociale onrust te zitten.

De economie dreigt heel snel in elkaar te zakken. Een tsunami komt op ons af en het economische herstel vergt veel tijd.
Carrie Lam
Leider regering Hongkong

De incidenten hebben niet alleen een impact op het dagelijkse leven in een van de dichtstbevolkte steden ter wereld, maar laten ook steeds diepere sporen na in de economie. Tientallen bedrijven waarschuwden de afgelopen weken al dat ze hun inkomsten flink zagen terugvallen.

Omdat de beelden van de incidenten de wereld rondgaan, mijden ook steeds meer toeristen Hongkong. Daarnaast zijn investeerders voorzichtiger geworden.

'De economie dreigt heel snel in elkaar te zakken. Een tsunami komt op ons af en het economische herstel zal veel tijd vergen', stelde Carrie Lam eind vorige week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud