Dodelijkste protestdag tegen militaire coup Myanmar

Betogers dragen een gewonde man weg tijdens een demonstratie in Myanmar. ©EPA

Bij betogingen tegen de staatsgreep in Myanmar zijn zondag zeker 18 doden gevallen. Door brutaal politiegeweld was het de bloedigste dag sinds de coup van 1 februari.

De ordediensten openden zondag het vuur op de betogers die overal in Myanmar op straat kwamen om te protesteren tegen de coup van vier weken geleden. Volgens de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vielen daarbij zeker 18 doden. Er vielen ook tientallen gewonden, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren.

'Politieagenten en militairen gingen in confrontatie met vreedzame betogers en gebruikten daarbij dodelijk geweld', meldden de VN. In Yangoon, de grootste stad, was de politie massaal aanwezig en kreeg ze steun van het leger. De troepen probeerden eerst de menigte uiteen te drijven met traangas. Toen dat niet lukte, openden ze het vuur op de betogers.

Het was de dodelijkste dag sinds begin deze maand de protesten uitbraken tegen de militaire staatsgreep. Ondanks de zware repressie door de junta blijven duizenden burgers de straat op trekken. Ook in andere steden dan Yangoon waren zondag duizenden betogers op de been om de coup aan te klagen.

Harde repressie

Generaal Min Aung Hlaing, de leider van de junta, beweerde vorige week nog dat de autoriteiten geen extreem geweld gebruiken om de protesten te bedwingen. Maar de harde repressie van zondag illustreert dat de militaire machthebbers hun houding hebben verstrakt.

De betogers eisen de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij is sinds haar arrestatie niet meer in de openbaarheid verschenen. Aung San Suu Kyi moet maandag voor de rechter verschijnen. Haar advocaat zegt hij zijn cliënt nog niet heeft kunnen spreken.

De militaire coup van 1 februari kwam er volgens het leger wegens fraude bij verkiezingen eind vorig jaar. Die werden overtuigend gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi. Maar de monsterzege van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede was bijzonder oncomfortabel voor de militairen, die vreesden dat het succes van Aung San Suu Kyi hun machtsbasis zou aanvreten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud