Dodental in Sri Lanka loopt op tot 290

In de kerk van Negombo (Colombo) vielen naar verluidt 93 slachtoffers. De aanslagen viseerden ook twee andere kerken en drie luxehotels. ©REUTERS

Bij acht bomaanslagen in Sri Lanka zijn zondag, volgens een voorlopige telling, 290 doden gevallen. De doelwitten waren luxehotels en kerken. De lokale politie heeft 24 verdachten gearresteerd.

In de hoofdstad Colombo vonden er zondagochtend Belgische tijd ontploffingen plaats in drie luxehotels: Shangri La, Cinnamon Grand en Kingsbury. Drie andere explosies gebeurden in katholieke kerken waar gelovigen de paasviering aan het bijwonen waren: in Colombo, in Negombo (30 kilometer ten noorden van Colombo) en een derde kerk in Batticaloa, aan de oostkust van het eiland.

©AFP

Enkele uren na de eerste explosies werd door zelfmoordterroristen een zevende en achtste aanslag gepleegd. Er deed zich een explosie voor in Dematagoda, een buitenwijk van de hoofdstad Colombo, en aan een hotel in de buurt van de nationale dierentuin. Bij die twee aanslagen zijn in totaal vijf politiemannen gedood.

Zondag bleek dat er dicht bij de internationale luchthaven Bandaranaike, iets ten noorden van Colombo, een geïmproviseerd explosief werd aangetroffen. Dat meldde een woordvoerder van de Sri Lankaanse luchtmacht. Het explosief is onschadelijk gemaakt.

Paasmis

Het aantal doden loopt op. Maandagochtend Belgische tijd meldde de lokale politie dat bij de aanslagen 290 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie tientallen buitenlanders. De Sri Lankaanse zender Newsfirst meldt dat alleen al in een kerk in Negombo zeker 93 doden zijn gevallen. In het Cinnamon Grand-hotel blies de terrorist zich op in de rij waar de hotelgasten stonden aan te schuiven voor het paasbuffet. Er waren veel families aanwezig. Pasen is er een van de drukste dagen van het jaar.

De explosies in drie kerken tijdens de paasmis en drie luxehotels zouden ook al meer dan 500 mensen hebben verwond. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen in de hoofdstad Colombo gebracht.

De regering heeft een avondklok ingesteld vanaf 18 uur lokale tijd tot 6 uur maandagochtend. Maandag en dinsdag zijn tot vrije dag uitgeroepen. Het openbare leven is bijna volledig stilgevallen, scholen en universiteiten blijven gesloten. De regering heeft ook de toegang tot alle sociale media tijdelijk geblokkeerd. Reizigers die een vlucht moeten nemen vanuit Bandaranaike wordt aangeraden heel lang op voorhand naar de luchthaven te vertrekken. Er gelden in en rond de luchthaven strenge veiligheidsmaatregelen.

Zelfmoordaanslagen

©REUTERS

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist, maar volgens de autoriteiten gaat het om zelfmoordaanslagen. Zondag arresteerde de politie 13 personen. Zeven daarvan werden opgepakt bij een inval in een woning in de hoofdstad Colombo. Bij die operatie zijn drie agenten om het leven gekomen tijdens een vuurgevecht.

Volgens de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe zijn de zelfmoordterroristen afkomstig uit Sri Lanka. CNN India meent te weten dat de man die zichzelf opblies in het luxueuze Shangri La-hotel Zahran Hashim heet. Een zekere Abu Mohamed zou zich hebben opgeblazen bij een van de drie kerken. De zender citeert daarover een bron bij de veiligheidsdiensten. 

De minister van Defensie Ruwan Wijewardene sprak op een persconferentie van een terreurdaad waarvoor 'extremistische groeperingen' verantwoordelijk zijn. De politie zou tien dagen geleden landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken. De National Thowheeth Jama'ath (NTJ), een groep radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden, zou de aanslagen hebben gepland.

Wickremesinghe bevestigde dat de regering gewaarschuwd werd en gaf toe dat er na die waarschuwing geen actie werd ondernomen. Hij gaat een onderzoek instellen om te weten te komen waarom geen actie ondernomen is.

Geen Belgen

Onder de slachtoffers bevinden zich onder meer een Nederlander, een Portugees en twee Turken, maar ook Amerikanen (2), Britten (3) en mensen uit Denemarken (3), China (1), Japan, Pakistan, Marokko, India (3) en Bangladesh. Er is voorlopig geen sprake van Belgische slachtoffers.

De Belgische ambassade in het Indiase New Delhi, ook actief voor Sri Lanka, roept Belgen op zich te melden als ze in veiligheid verkeren. Op de site van Buitenlandse Zaken wordt reizigers die naar Sri Lanka gaan gevraagd 'de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen' en de lokale media op te volgen.

Touroperator Tui heeft weet van 29 Belgen op vakantie in Sri Lanka. Vier Belgen zijn op rondreis en 25 hebben een vast verblijf in hotels die niet in de getroffen regio liggen. 'We zijn zeker dat alle Belgen in orde zijn', zei woordvoerder Piet Demeyere zondagochtend aan Belga.

Tui biedt geen reizen aan naar de drie getroffen luxehotels. De mensen van Tui hebben alle Belgen op Sri Lanka al een sms gestuurd met uitleg over de aanslagen. De touroperator heeft ook een contactcenter dat 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven bemand is.

Reacties

Staatshoofden en regeringsleiders hebben unaniem geschrokken gereageerd op het nieuws over de aanslagen. De Britse premier Theresa May vindt de aanslagen 'weerzinwekkend'. 'Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die getroffen is in deze tragische tijden. We moeten samen sterk staan om ervoor te zorgen dat niemand zijn geloof hoeft te belijden in angst', stelt ze.

Premier Charles Michel (MR) heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen. 'Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn', tweette hij.'We staan schouder aan schouder met Sri Lanka na deze verschrikkelijke aanvallen op paaszondag. We rouwen om het verlies van zoveel mensenlevens en onze deelneming gaat uit naar families en vrienden. Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn.'

Eerder had ook minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) de aanslagen al scherp veroordeeld. Hij deelde mee dat Buitenlandse Zaken contact legt met de Belgen die in Sri Lanka wonen of er op reis zijn, om uit te zoeken of ze in veiligheid zijn en hulp nodig hebben. Buitenlandse Zaken staat ook in contact met de lokale autoriteiten om informatie over de buitenlandse slachtoffers en gewonden in te winnen.

©EPA

Sri Lanka is een toeristische trekpleister, ook voor Europeanen. 7 procent van de bevolking van het Aziatische eiland is christelijk, 70 procent is boeddhistisch. Daarnaast is 12 procent hindoeïstisch, en leven er nog 10 procent moslims. Het land heeft een verleden van gewelddadige spanningen tussen de religieuze gemeenschappen. Het eiland is decennialang geteisterd door terreur van de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers. In 2009 eindigde de afscheidingsstrijd officieel met de verovering door het regeringsleger van het laatste bolwerk van de Tijgers. Volgens de Verenigde Naties vielen tussen 1972 en 2009 zo'n 100.000 doden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud