Advertentie

Drie jaar Russisch asiel voor Snowden

Snowden mag drie jaar langer in Rusland blijven. ©AFP

De NSA-klokkenluider Edward Snowden mag drie jaar langer in Rusland verblijven. Snowden kaartte midden vorig jaar de afluisterschandalen aan bij de Amerikaanse geheime dienst NSA en verblijft sindsdien ondergedoken in Rusland.

Rusland lanceerde donderdag een drietrapsraket richting het Westen. Ze kondigde een eenjarige ban af voor voedsel- en landbouwproducten uit het Westen en zei een ban op transitvluchten uit de Europese Unie en de Verenigde Staten richting Azië te overwegen. 

Maar het forceerde ook een doorbraak in een ander dossier dat in het Westen gevoelig ligt. De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden krijgt drie jaar langer asiel in Rusland, zo maakte zijn advocaat donderdag bekend. Snowden onthulde midden vorig jaar het afluisterschandaal binnen de Amerikaanse dienst NSA. Die bleek en masse persoonsgegevens te verzamelen, zowel uit het mail-, telefoon- en sms-verkeer. 

De zaak zorgde voor de nodige beroering in de Verenigde Staten. Toen de zaak onthuld werd, bevond Snowden zich al in Hongkong. Later verplaatste hij zich naar Rusland, waar hij na een maand in een terminal van de luchthaven van Moskou een verblijfsvergunning van een jaar kreeg aangeboden. Nu wordt die verblijfsvergunning verlengd met drie jaar.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud