Duizend aanhoudingen bij brandstofrellen Iran

Ook in Teheran mondden protesten tegen de verhoging van de benzineprijzen uit in geweld. ©AFP

Volgens het persagentschap dat dicht bij het Iraanse regime aanleunt, werden zaterdag bij het protest tegen de regeringsbeslisisng om de benzineprijzen te verhogen meer dan honderd banken en verschillende winkels in brand gestoken.

Sinds vrijdag komen in verschillende Iraanse steden mensen op straat om te betogen tegen de regeringsbeslissing om benzine te rantsoeneren en de benzineprijzen te verhogen. Volgens het semi-officiële persagentschap Isna hebben de onlusten al zeker aan twee mensen het leven gekost. In het zuidelijke Sirjan stierf vrijdag één burger en vielen verschillende gewonden. Zaterdag werd een politieagent doodgeschoten bij rellen in de stad Kermanshah.

Sinds zaterdagmiddag is in Iran ook de toegang tot het internet op vele plaatsen geblokkeerd.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, steunde inmiddels de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen.

Amerikaanse sancties

Naar Belgische normen is benzine spotgoedkoop in Iran. Voor de eerste 60 liter die automobilisten per maand tanken, betalen ze voortaan 15.000 rial per liter, 0,32 euro. Alle volgende liters kosten het dubbele. Voorheen subsidieerde de overheid de eerste 250 liter per maand en betaalden consumenten daar 10.000 rial voor 0,22 euro per liter.

De Iraanse overheid zit krap bij kas, onder meer doordat Amerikaanse sancties de olie-export hinderen. Teheran heeft wel aangekondigd dat 18 miljoen huishoudens met lage inkomens een toelage krijgen ter compensatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud