Erdogan andermaal onder vuur

Erdogan ligt opnieuw onder vuur. - AFP ©belga

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ligt wederom onder vuur. Op YouTube is er een opname opgedoken waarin Erdogan en zijn zoon Bilal zogezegd bediscussiëren hoe af te raken van een hoge som geld.

De authenticiteit van de video is amper na te gaan, maar toch zorgt de opname voor de nodige consternatie. In een filmpje dat maandagavond laat op YouTube verzeilde is een gesprek te horen tussen Turks premier Erdogan en zijn zoon Bilal. Daarin vraagt Erdogan aan Bilal om 'bepaalde fondsen naar nul te herleiden' door geld uit te delen aan zakenmannen. Uit het gesprek valt af te leiden dat het om 30 miljoen euro gaat. 

Het gesprek zou - als de opname juist is - gekaderd kunnen worden in het corruptieschandaal van eind december, toen Erdogan zijn regering moest herschikken na een grootschalig fraudeschandaal. Verschillende ministers moesten toen opstappen nadat bekend werd dat familieleden van hen steekpenningen hadden aangenomen bij grootschalige bouwprojecten. 

Campagne

Dat de opname nu opduikt, is evenwel niet toevallig. Eind maart zijn er in Turkije lokale verkiezingen en de AK-partij trapte twee dagen geleden zijn verkiezingscampagne af. Erdogan zelf geeft aan dat de opname 'vals' is en het resultaat van een 'immorele montage'. Het kabinet van Erdogan geeft ook aan dat diegene die het filmpje 'gemonteerd hebben', vervolgd zullen worden. 

Supporters van Erdogan schuiven de schuld voor het gelekte filmpje andermaal op Fethullah Gulen, een invloedrijke Turkse moslimgeestelijke die overhoop ligt met Erdogan. Gulen ontkent evenwel elke betrokkenheid.  

Voor de oppositie is de beschuldiging alleszins genoeg om het ontslag van de regering te vragen. Haluk Koc, woordvoerder van de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij, zei dat het land niet verder kan met 'deze last'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud