Advertentie

Erdogan krijgt leiderschap over zijn partij terug

Erdogan triomfeert voor zijn eigen aanhang. ©REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bouwt zijn macht verder uit met zijn terugkeer als leider van zijn AK-partij (AKP). Dat werd mogelijk door het referendum van afgelopen maand.

De inzet van het referendum draaide in de eerste plaats rond de forse uitbreiding van de bevoegdheden van de president. Eén van de aspecten daarvan is dat het voortaan toegelaten is dat de Turkse president tegelijk lid en zelfs hoofd is van een politieke partij. Voorheen mocht dat niet omdat de president volgens de Turkse grondwet een neutrale figuur moest zijn.

Zowat 60.000 getrouwen van Erdogan (63) vierden zijn terugkeer naar de AKP vandaag tijdens een speciaal congres in de hoofdstad Ankara. De ordetroepen moesten pepperspray gebruiken om mensen uit elkaar te drijven die vochten om een plaatsje om het gebeuren gade te slaan.

Erdogan woog als sterke man al langer op het beleid van de AKP, maar nu krijgt hij ook formeel de bevoegdheid om te bepalen welke partijleden hij naar het parlement stuurt, en wie hij in het partij-apparaat benoemt.

Waarnemers verwachten dat hij alle vormen van verzet tegen zijn bewind zal opdoeken. Volgens de krant Hurriyet wil Erdogan strengere sancties invoeren – tot en met de verstoting uit de partij – voor leden die de indruk wekken dat ze de belangen van andere partijen dienen.

Erdogan richtte de AK-partij in 2001 op als een conservatieve, door de islam geïnspireerde partij. Hij wilde daarmee ingaan tegen de macht van seculiere partijen in het Turkse politieke landschap. De AKP won in één klap bijna twee derde van de zetels in het parlement, en bleef sindsdien onafgebroken aan de macht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud