Europa geeft Irandeal niet op

De buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini. ©AFP

Europa spaart Iran en blijft de nucleaire deal uit 2015 steunen. Dat kwam het overeen na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Europa blijft voorlopig de Irandeal steunen. Dat heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, maandag gezegd na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken. Volgens Mogherini is de Iraanse schending van het nucleaire akkoord uit 2015 niet ernstig en kan ze nog worden teruggedraaid. Ze riep Teheran wel op zich weer aan het akkoord te houden.

Het akkoord is niet in goede gezondheid, maar het is nog in leven.
Federica Mogherini
Buitenlandchef EU

'Het akkoord is niet in goede gezondheid, maar het is nog in leven', zei Mogherini. 'De situatie is complexer en moeilijker dan ooit, maar de deal weerhoudt Iran er ook van een atoomwapen te ontwikkelen. Dat heeft lang goed gewerkt en ik denk dat iedereen erkent dat er geen alternatief is. Het is ontzettend belangrijk het akkoord in stand te houden, om een escalatie te vermijden in een regio die belangrijk is voor onze veiligheid.'

De Europese reactie is cruciaal voor het voortbestaan van het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 sloot met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. Daarin beloofde het zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor een stopzetting van de sancties en een dooi in de handelsrelaties.

In het nauw

De deal kwam vorig jaar onder druk te staan toen de VS zich eruit terugtrokken en weer sancties tegen het Perzische land invoerden. Iran bleef zijn nucleaire activiteiten beperken, maar kon niet van de beloofde economische voordelen profiteren. In het nauw gedreven kondigde het daarom begin mei aan dat het zich ook uit de deal terugtrekt als de andere landen niet verzekeren dat het binnen 60 dagen weer olie kan exporteren en handel kan voeren met de wereld.

De voorbije weken voerde het de druk op door twee limieten uit het akkoord te overschrijden. Het wou zo vooral de Europese landen aanzetten om in actie te komen en de deal te redden.

Mogherini beklemtoonde maandag dat de EU stappen onderneemt. Ze zei dat de eerste transacties met het Instex-mechanisme werden uitgevoerd. De EU ontwikkelde dat mechanisme om handel met Iran mogelijk te maken zonder dat Europese bedrijven Amerikaanse sancties riskeren. Maar het blijft onduidelijk hoe snel en hoe goed het zal werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud