Ex-premier Taro Aso minister van Financiën in Japan

De 72-jarige Taro Aso ( LDP) is benoemd tot minister van Financiën en tot vicepremier in de nieuwe Japanse regering. (foto AFP) ©AFP

Taro Aso, de voormalige eerste minister van Japan, wordt vicepremier en minister van Financiën in de nieuwe Japanse regering. Hij moet de belofte van zijn liberale partij om de slabakkende Japanse economie opnieuw op gang te trekken, hard maken. Vermijden dat de torenhoge Japanse overheidsschuld niet verder oploopt, wordt daarbij de belangrijkste uitdaging.

Shinzo Abe, de nieuwe Japanse premier, benoemde Taro Aso gisteren tot minister van Financiën en tot vice-premier in zijn regering. Aso, 72 jaar, krijgt daarmee een cruciale post toebedeeld. Als minister van Financiën zal hij de deflatie en de hoge koers van de yen moeten aanpakken.

De kersverse Japanse regering ziet in de deflatie en de dure yen - die een rem zet op de export -  de twee grote handicaps voor de Japanse economie. De LDP wil die economie met een reeks begrotings- en monetaire maatregelen nieuw leven in blazen en dat is hard nodig, wat ze krimpt al drie kwartalen op rij.

De uitdaging zal erin bestaan om die economie te stimuleren zonder dat de overheidssschuld verder oploopt. De Japanse overheidsschuld overschrijdt nu al twee keer het bruto binnenlands product (bbp).

Taro Aso was premier van Japan van september 2008 tot september 2009. In die periode steeg de Japanse overheidssschuld van 170 naar 190 procent van het bbp. Critici bestempelen Aso als een 'big spender' en iemand die er niet voor terugdeinst uitgaven te doen om zijn eigen achterban te vriend te houden.

Andere waarnemers wijzen er dan weer op dat de hogere uitgaven in 2008 en 2009 nodig waren omdat de wereldwijde economie, na de val van Lehman Brothers, in een recessie belandde.  Eerder was Aso ook minister van Economie,  van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken.

Aso sleept wel een verleden van verbale blunders met zich mee. Zo noemde hij de voormalige Britse premier ooit 'Tony Brown' in plaats van 'Tony Blair . Toen hij in 2001 minister van Economie was beweerde hij dat hij 'van Japan een land wou maken waar rijke joden graag zouden leven'.

In Japan houden analisten hun hart vast voor mogelijke uitschuivers van Aso als minister van Financiën. Een toekomstige verbale blunder kan een grote volatiliteit op de financiële markten teweeg brengen.

Aso studeerde aan Stanford en aan de London School of Economics. Hij is de zoon van een grote cementproducent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud