Explosie ruïneert Chinese havenstad Tianjin

©AFP

Een enorme ontploffing heeft woensdag een deel van de haven van Tianjin weggeveegd. 44 personen kwamen om. De Chinese president wil de verantwoordelijken hard aanpakken.

De explosie in de Chinese havenstad Tianjin, op anderhalf uur rijden van Peking, moet enorm geweest zijn. De vuurbal was woensdagnacht vanuit de ruimte zichtbaar en het Amerikaanse geologisch instituut registreerde dezelfde trillingen als bij een aardbeving. Zware containers werden weggeblazen als stekkedoosjes en in een straal van twee kilometer bleef geen enkele ruit heel.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

Ook de menselijke schade is groot. Zeker 44 personen kwamen om het leven. Onder hen een tiental brandweerlieden. Meer dan 520 anderen raakten gewond, sommigen erg zwaar. Dat de explosie pas om half twaalf 's avonds heeft plaatsgevonden en veel van de bedrijven op de site leeg waren, was waarschijnlijk nog een geluk bij een ongeluk.

Op beelden is te zien hoe bebloede mensen door het puin hun weg naar het ziekenhuis banen. Veel van hen werden getroffen door glasscherven die door de ontploffing in het rond werden gekatapulteerd.

Er is nog geen officiële informatie over de oorzaak van de explosie, maar de eerste aanwijzingen hebben het over het Chinese bedrijf Ruihai Logistics, dat toxische chemicaliën verdeelt. Een eerste kleinere ontploffing zou hebben plaatsgevonden in een magazijn van het bedrijf. Die zou de grotere, verwoestende, ontploffing hebben getriggerd. Omdat de brandweer niet weet welke stoffen de vuurbal hebben veroorzaakt, laten ze enkele brandhaarden uitbranden. Daardoor hangen ook donderdag nog een paar grote rookpluimen boven het gebied.

De Chinese en westerse bedrijven die in de omgeving van de explosie zijn gevestigd, liepen grote schade op. Onder meer verschillende autobedrijven, sterk vertegenwoordigd in het havengebied van Tianjin, werden getroffen. Belgische bedrijven bleven grotendeels gespaard, zo lijkt het. 

Een gewonde man vlakbij de plaats waar de explosie had. ©REUTERS
Een overzichtsbeeld van de ramp. ©Photo News
Gewonden worden opgevangen in een ziekenhuis. ©© Zhang Chenlin/Xinhua Press/Corbis
Een vernielde opslagplaats voor auto's vlakbij de site waar de explosie plaatshad. ©© Xinhua/Xinhua Press/Corbis
Branden na de explosie. ©© Xinhua/Xinhua Press/Corbis
Buurtbewoners verzamelen op een speelplein. ©© Yue Yuewei/Xinhua Press/Corbis
Mensen kijken naar de branden. ©© Xinhua/Xinhua Press/Corbis
Rook op de plaats van de ramp. ©© Jin Liwang/Xinhua Press/Corbis
Arbeiders wachten, de politie blokkeert de toegang tot de omgeving van de rampplek. ©AFP

Renault vond donderdagochtend 1.500 pas afgewerkte auto’s verschroeid terug. Delen van het metaal van de voertuigen waren gesmolten door de hitte. De autobouwer schat de schade op 33 miljoen dollar. Ook verschillende wagens van Volkswagen gingen in de vlammen op. Een groot deel van de handel in Tianjin, de tiende grootste haven ter wereld, werd donderdag stilgelegd.

Het is niet de eerste keer dat China te maken krijgt met chemische explosies. Een jaar geleden kwamen 75 mensen om bij een ontploffing in een autofabriek. Bij Chinese arbeiders heerst al langer onvrede over de gevaarlijke werkomstandigheden.

Dat beseft president Xi Jinping, die een tijd geleden beloofde onveilige werkplekken harder aan te pakken. Dit nieuwe incident is voor hem een zware tegenvaller. Ook nu herhaalde de president dat de verantwoordelijken zwaar moeten worden gestraft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud