'Familie Wen Jiabao heeft megafortuin'

De Chinese premier, Wen Jiabao (foto: reuters)

De familie van de Chinese premier Wen Jiabao beheert een fortuin van op zijn minst 2,7 miljard dollar (2,1 miljard euro). Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times. De berichten zijn erg vervelend voor Wen. Die gaat immers graag prat op zijn bescheiden afkomst.

De Amerikaanse krant The New York Times probeerde de afgelopen weken het fortuin van de familie van Wen Jiabao in kaart te brengen. Het onderzoek resulteerde donderdagavond Amerikaanse tijd in een omvangrijk stuk van 12 A4'tjes.

De auteur herinnert de lezer eraan dat de ouders van Wen Jiabao niet tot de hoge inkomensklassen in het land behoorden. Zijn moeder was een leerkracht in het noorden van China en zijn vader was een varkensboer op het platteland. 'Tijdens mijn kindertijd was mijn familie heel erg arm', zei de Chinese premier daar vorig jaar tijdens een speech zelf over.

Armoede

Maar dat armoedige bestaan heeft de familie Wen al een tijdje uitgezwaaid. 'De moeder van de premier, de 90-jarige Yang Zhiyun, is niet alleen uit de armoede geklommen, ze is vandaag gewoonweg rijk', luidt het.

The New York Times verwijst bijvoorbeeld naar een investering van 120 miljoen dollar die Yang vijf jaar geleden deed in Ping An, China's grootste financiëledienstengroep die vijf jaar geleden een belang van zowat 5 procent nam in het toenmalige Fortis.

De Amerikaanse krant wijst erop dat Yang haar fortuin uitbouwde nadat haar zoon opgeklommen was in de Chinese politieke hiërarchie. 'Eerst als vicepremier in 1998 en vijf jaar later als premier.'

Welvarender

Maar niet alleen de moeder van Wen werd de afgelopen jaren een pak welvarender. Ook zijn zoon, zijn dochter, zijn jongere broer en zijn schoonmoeder stapelden de rijkdom op.

'Wens jongere broer heeft een bedrijf actief in afvalbehandeling. Dat sleepte overheidscontracten in de wacht ter waarde van meer dan 30 miljoen dollar', schrijft The New York Times.

Zhang Beili, Wens vrouw, die de bijnaam diamantenkoningin kreeg van de Amerikaanse krant, vergaarde een fortuin met die kostbare steentjes. Toeval of niet, maar de Chinese staat reguleert de diamantsector erg strikt.

Wens zoon, Wen Yunsong, streek dan weer een aardige duit op door zijn technologiebedrijf te verkopen aan de familie van een magnaat in Hongkong. 'Na die transactie richtte hij een investeringsmaatschappij op die een van de belangrijkste van China geworden is. Een van de vennoten is de regering van Singapore', wees het onderzoek van The New York Times uit.

Bedrijven

Volgens de krant valt uit documenten van bedrijven en regulatoren af te leiden dat de familie van Wen voor op zijn minst 2,7 miljard dollar activa bezit. 'Het gaat om belangen in banken, juwelenzaken, toeristische trekpleisters, telecombedrijven en infrastructuurprojecten. In heel wat van die projecten spelen belangrijke overheidsbedrijven een doorslaggevende rol.'

'In veel gevallen zijn de namen van de familieleden van Wen verborgen achter een cascade van partnerschappen of investeringsvehikels waarbij ook vrienden, collega's of zakenpartners betrokken zijn. De familie doet soms ook een beroep op offshorebedrijven', schrijft The New York Times.

Stof

Het artikel deed onmiddellijk heel wat stof opwaaien. China reageerde verbolgen. 'Dergelijke artikels zijn laster voor China', zei Hong Lei, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag.

De Chinese autoriteiten beslisten meteen de toegang tot The New York Times, dat het artikel ook in het Chinees op zijn website publiceert, te blokkeren. Ook alle zoekopdrachten op 'The New York Times' en 'Wen Jiabao' zijn onmogelijk gemaakt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud