opmerkelijk

Filipijnse president dreigt met celstraffen voor wie vaccin weigert

De Filipijnse president Rodrigo Duterte ©REUTERS

De omstreden Filipijnse president verliest stilaan zijn geduld met de twijfelende Filipijnen. Hij stelt ze voor een duidelijke keuze: een vaccin of de gevangenis.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte dreigt ermee zijn landgenoten op te sluiten als ze zich niet laten vaccineren. In een toespraak maandagavond voerde hij de druk op. 'Het land krijgt te maken met een crisis', zei hij. 'Dit is een nationale noodsituatie. Als je je niet wilt laten vaccineren, laat ik je arresteren.'

Dit is een nationale noodsituatie. Als je je niet wilt laten vaccineren, laat ik je arresteren.
Rodrigo Duterte
Filipijns president

Duterte kondigde aan dat hij dorpsoversten zal vragen om lijsten bij te houden van mensen die het vaccin weigeren. Hoewel zijn land momenteel met een van de ergste coronauitbraken in Azië kampt, blijft de vaccinscepsis er hoog. Sinds de vaccinatiecampagne in maart begon, zijn nog maar 2 miljoen van de 110 miljoen Filipijnen gevaccineerd.

Rijstloterij

Minister van Justitie Menargo Gueverra nuanceerde dinsdag de uitspraken van de president. 'Ik denk dat de president enkel duidelijke bewoordingen gebruikte om duidelijk te maken dat we ons moeten laten vaccineren en zo snel mogelijk groepsimmuniteit moeten bereiken', zei hij. 'Er is geen wet die vaccins weigeren strafbaar stelt.'

Lokale vaccinatiecentra proberen intussen op hun eigen manier de vaccinatiebereidheid aan te wakkeren. Zo vindt in Sucat, een gemeente aan de rand van de hoofdstad Manilla, wekelijks een loting voor alle gevaccineerden plaats. Elke week kunnen 20 mensen een zak rijst van 25 kilo winnen. Daardoor steeg het aantal prikken van 200 tot 4.000 per dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud