'Fukushima lekt al twee jaar non-stop'

Regeringsfunctionarissen op inspectie in Fukushima. - Foto: Japan Pool ©AFP

Tot midden juli werd er altijd ontkend dat radioactief water van de centrale van Fukushima in de oceaan stroomde. De Japanse regering heeft nu die bewering ingetrokken. Al twee jaar lang zou er besmet grondwater in de zee stromen, à rato van 300 ton per dag.

De Japanse regering heeft woensdag het Fukushimadossier op overtuigende wijze naar zich toegetrokken. Tepco, uitbater van de centrale van Fukushima, kon lang geen zekerheid bieden of en hoeveel besmet grondwater er uit de kerncentrale naar zee stroomde. Pas midden juli werd er schoorvoetend toegegeven dat er inderdaad besmet grondwater weglekte. De centrale van Fukushima viel in maart 2011 ten prooi aan een gedeeltelijke meltdown, nadat de koelinstallaties het begaven na de tsunami.

Het Japanse ministerie van Industrie kiest nu de vlucht vooruit en noemt een kat een kat. Een regeringsfunctionaris zei woensdag dat er per dag 300 ton radioactief grondwater in de oceaan stroomde. De centrale zou bovendien al twee jaar non-stop aan het lekken zijn, iets wat tot nu toe staalhard ontkend werd.

Urgent probleem

Volgens Japans premier Shinzo Abe is Fukushima een 'urgent probleem' voor de regering. 'Het is onze uitdaging om de centrale te stabiliseren. Er heerst een grote bezorgdheid onder de bevolking over dit probleem'. Abe gaat het dossier dan ook naar de regering trekken en het niet alleen aan Tepco overlaten om de lekkage te stoppen. De verwachting is dat de kost hierdoor nog forser kan oplopen. Nu al heeft de regering een krediet verleend aan Tepco van ongeveer 11 miljard dollar. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud