Gazprom jaagt Oekraïense gasfactuur omhoog

De gaskraan kan wel eens dicht gaan. ©AFP

Rusland knijpt de fragiele Oekraïense economie nog wat verder plat. De Russische staatsgasreus Gazprom joeg de gasprijs voor het buurland donderdag voor de tweede keer deze rij fors hoger.

Rusland laat economisch de spierballen rollen. Met een nieuwe verhoging van de Oekraïense gasprijs knijpt Rusland het Europees georiënteerde buurland economisch nog wat verder plat. De Oekraïense economie staat sowieso al aan de rand van het bankroet en kreeg een belangrijk miljardeninfuus toegeworpen van het Internationaal Monetair Fonds. 

Gazprom besliste vandaag de Oekraïense gasprijs op te trekken naar 485,5 dollar per 1.000 kubieke meter. Daarmee herroept de Russische gasreus de communicatie van dinsdag dat de prijs vanaf 1 april stijgt van 268,5 naar 385,5 dollar per 1.000 kubieke meter. Tegelijk eist Gazprom dat Kiev zijn schuld van 2,2 miljard dollar aflost. 

De economische oorlogstaal van Rusland hoeft niet te verbazen. Midden februari  brachten massale burgermanifestaties de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj ten val. Het gunstige regime dat Oekraïne tot dan toe verkreeg, kwam prompt op de helling te staan. De heisa over de door Rusland geannexeerde Krim heeft de rivaliteit nog wat meer opgeschud. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud