opmerkelijk

Geen internet meer in Papoea om racisme te beperken

De commotie gaat over studenten die opgepakt werden omdat ze een Indonesische vlag in brand zouden hebben gestoken. ©AFP

De Indonesische autoriteiten hebben de toegang tot internet in Papoea afgesloten uit vrees dat een stroom aan beledigende en racistische online boodschappen tot nog meer onrust leidt.

De oorspronkelijke bewoners van Papoea zijn het doelwit van allerlei racistische beledigingen en bedreigingen op het internet.

De onrust uitte zich afgelopen week onder meer door een gevangenisopstand waarbij meer dan 250 gevangenen uitbraken. De oorzaak van de opstand was het oppakken van 43 studenten uit West-Papoea bij de universiteit van Soerabaja op Java. Ze zouden een Indonesische vlag in brand hebben gestoken. De politie schoot met traangas en zou de studenten voor 'apen' hebben uitgemaakt.

Rellen

In diverse plaatsen in West-Papoea braken deze week rellen uit. In de hoofdstad van West-Papoea, Manokwari, werd het lokale parlementsgebouw door brand in de as gelegd.

De Papoea's wonen in het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea. Onder de bewoners is al tientallen jaren een beweging actief die streeft naar onafhankelijkheid van Indonesië. Het gebied maakte tot 1962 deel uit van Nederland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud