Advertentie
Advertentie

Geen Japanse excuses voor Tweede Wereldoorlog

Zuid-Koreanen luisteren naar de toespraak van de Japanse premier. 14 augustus 2015, treinstation in Seoul, Zuid-Korea. ©EPA

De Japanse premier Shinzo Abe heeft erkend dat Japan ‘onmetelijke schade en lijden’ heeft toegebracht aan onschuldige mensen tijden de Tweede Wereldoorlog. Maar expliciete excuses kwamen er niet.

Japan herdenkt zaterdag het einde van de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden. Heel wat landen hadden gehoopt dat premier Shinzo Abe die 'verjaardag' zou aangrijpen om excuses aan te bieden voor de wreedheden die de Japanners destijds begingen.

Opvallend is dat Abe vrijdag de schade toegeeft die zijn land aanrichtte. Maar hij maakte geen letterlijke excuses. De Tweede Wereldoorlog werpt nog altijd een schaduw over de Japanse relaties met China en Zuid-Korea. Die landen hielden de toespraak van premier Abe dan ook nauwlettend in de gaten. Ze waren erop bedacht dat Abe de excuses zou afzwakken.

China en Korea hebben veel geleden onder de Japanse bezetting tijdens de oorlog. Ze vinden dat Japan niet genoeg inspanningen gedaan heeft om de schade te herstellen.

Abe is een nationalist en wordt door velen in Peking en Seoul gezien als een revisionist, die de zwarte bladzijdes van het Japanse oorlogsverleden wil vergeten.

Defensiebeleid

Onlangs nog nam hij afstand van het pacifistische defensiebeleid van Japan. Door een grondwetswijziging kan het Japanse leger ook buiten de eigen landsgrenzen opereren. Premier Abe vond dat nodig om de grotere dreiging vanuit China het hoofd te bieden. China en Japan claimen beide eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Er zat ook een kritische noot in de toespraak van Abe. Hij stelde dat generaties die niet bij de oorlog betrokken waren, niet continu excuses zouden moeten maken.

Naast de twee Aziatische landen hadden ook de Verenigde Staten gehoopt op excuses om de spanningen in de regio niet verder te doen oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud