Getuigenis uit Nepal: ‘Ik rende voor mijn leven'

Tenten en uitrusting liggen verspreid in het basiskamp van de Mount Everest, dat zaterdag getroffen werd door een lawine. ©Jelle Veyt

De aardbeving zaterdag in Nepal maakte ook op Mount Everest slachtoffers. Een deel van het gebergte kwam los en raasde naar beneden. De Belg Jelle Veyt daalde toen net af richting het basiskamp en kon de lawine filmen.

Smal part of my avalanche video in low resolution to be able to upload.

 

‘Tien seconden lang voelde ik de aarde beven. Daarna riep iemand ‘Kijk achter je!’ - ik zag een enorme lawine de berg afrazen. Ik heb gerend voor mijn leven’, getuigt Jelle.

16 tot 20 doden vielen er toen de lawine Base Camp bereikte, zegt hij. Er zijn ook minstens 75 gewonden. ‘Ik heb een man met twee gebroken benen de tent binnengedragen. Dat waren twee openbeenbreuken. Er zijn ook mensen met schedelbreuken, iemand is een oog kwijt, velen lopen rond met snijwonden van stenen die naar beneden vielen.’ De lawine is een gevolg van de aardbeving die Nepal teistert. 

De helft van de kampen in Base Camp zijn weggeveegd, maar toch wilden veel klimmers eerst nog verder klimmen. ‘Stilletjes aan begon de omvang van de ramp toch tot ons door te dringen. Vooral voor de sherpa’s is het hard, velen weten niet wat er met hun familie gebeurd is. Ze willen terug naar beneden om hun huizen te herstellen en mensen te helpen. Sommige teams zijn al weg uit het basiskamp en ook ik zet mijn expeditie stop. In Kathmandu hebben ze hulp nodig en de Sherpa’s moeten naar hun familie kunnen.’

©Jelle Veyt

Helikopters konden dankzij het goede weer deze morgen gewonden uit hogergelegen gebieden naar Base Camp vliegen. ‘Maar ik kan hier verder niets meer doen, in Kathmandu is de situatie veel dramatischer. Ik kon kort bellen met mijn vriendin die daar zit. Zij vraagt me vooral water mee te brengen. Normaal is het omgekeerd, dan vragen mensen om water naar Mount Everest te brengen’, aldus Jelle.

‘Huizen die langs de paadjes hier staan zijn volledig ingestort. Ook mensen wiens huisje nog overeind staat, slapen buiten. Ze hebben schrik voor naschokken. Na de aardbeving zaterdag waren er elk uur trillingen te voelen. Gisteren werden we weer opgeschrikt door een aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter. De trillingen en naschokken veroorzaken ook steeds weer lawines en zijn ook landverschuivingen.’

Kleinere lawine ©Jelle Veyt

Dinsdagmorgen vertrekt Jelle naar Kathmandu, hij hoopt daar binnen drie à vier dagen aan te komen.

Steun

Het Consortium 12-12, dat bestaat uit de humanitaire organisaties UNICEF België, Oxfam, Plan België, Handicap International, Caritas en Dokters van de Wereld, lanceert de nationale steunoproep "S.O.S. NEPAL" om 'zoveel en zo goed mogelijk slachtoffers van de aardbeving helpen.' Dat maakt het Consortium maandag bekend. 'Met deze gezamenlijke actie willen zes grote humanitaire organisaties in België fondsen inzamelen, met zo weinig mogelijk kosten', zo klinkt het.

 Nepal behoort tot de armste landen in de wereld en doet beroep op internationale hulp en expertise. Daarom bundelen de zes ngo's nogmaals de krachten. 'De dringende hulpverlening moet onder andere instaan voor onderdak, zuiver water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, voedingsproducten en tegelijk ook kinderopvang, noodscholen en veilige ruimtes, revalidatiecentra, psychologische bijstand... Het lijkt eenvoudig, maar de obstakels, vooral in berggebied, zijn enorm', zegt Erik Todts, directeur van het consortium 12-12. 

Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12, 1210 Brussel. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest voor belastingsaftrek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud