Geviseerde krant van Hongkongse dissident Jimmy Lai vreest voor voortbestaan

©AFP

'Het is een kwestie van dagen vooraleer de Apple Daily ophoudt te bestaan', waarschuwt de belangrijkste adviseur van de mediamagnaat Jimmy Lai na de grootschalige politieactie waarbij alle bankrekeningen van de kritische krant bevroren werden. Pas vrijdag wordt duidelijk of de toekomst verzekerd is.

De raad van bestuur van Next Digital, het moederbedrijf van de krant en eigendom van de dissidente mediamagnaat Jimmy Lai, boog zich vandaag over de ongemakkelijke vraag of de Apple Daily kan blijven verschijnen. 'De krant ligt nu nog in de kiosken, maar het is een kwestie van dagen voor die er niet meer zal liggen', vreest Mark Simon, de belangrijkste adviseur van Jimmy Lai. Vrijdag komt er definitief uitsluitsel over de toekomst van de krant, meldt AFP.

Alles heeft te maken met de inval op de redactie van de populaire krant, die erg kritisch is voor de Hongkongse regering. Met veel machtsvertoon werden de uitgever, de hoofdredacteur en drie directeurs donderdag opgepakt, omdat ze de controversiële veiligheidswet zouden hebben overtreden. Die werd vorig jaar doorgeduwd door Peking en stelt onder meer het streven naar onafhankelijkheid strafbaar. Lai zit op basis van diezelfde wet een celstraf uit.

Extra grote oplage

Hoewel de Apple Daily vrijdag - zelfs in een extra grote oplage - gewoon verscheen, blijkt het voortbestaan van het dagblad in gevaar te zijn. Behalve de arrestaties, die sterk afgekeurd werden door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, bevroren de autoriteiten alle activa van drie bedrijven die banden hebben met de prodemocratische krant. De redactie maakte zich zondag sterk dat de krant genoeg geld heeft om nog 'enkele weken' normaal te functioneren, maar de belangrijkste adviseur van eigenaar Lai is een andere mening toegedaan.

Als ze van ons af zijn, wie is dan de volgende?
Mark Simon
Adviseur Apple Daily-eigenaar Jimmy Lai

'We dachten dat we het einde van de maand zouden halen, maar het wordt moeilijker en moeilijker. Het is een kwestie van dagen', zei Simon aan het Britse persagentschap Reuters. Volgens de belangrijkste adviseur kan de procedure om een deel van de middelen weer vrij te geven weken tot maanden aanslepen. 'Het is de overheid die beslist of de Apple Daily blijft of verdwijnt. Als ze van ons af zijn, wie is dan de volgende?'

Afgelopen weekend, tijdens een inderhaast samengeroepen vergadering, maakten leidinggevenden van de krant al duidelijk aan de journalisten dat het niet meer nodig is om naar kantoor te komen of überhaupt te werken voor de krant. Wel wil het bedrijf alles op alles zetten om deeltje van de 2,3 miljoen dollar aan bevroren middelen los te krijgen, zodat de laatste lonen betaald kunnen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud