Advertentie

Ghani officieel nieuwe president Afghanistan

©AFP

In Afghanistan mag Ashraf Ghani zich officieel de nieuwe president van het land noemen. Uit de hertelling van de stemmen bleek zondag dat de oud-minister van Financiën de meeste stemmen behaalde tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in juni.

Het is onduidelijk hoeveel Afghanen op Ghani hebben gestemd. De voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie van Afghanistan, Ahmad Yousuf Nuristani, wilde niet zeggen hoe groot de overwinning was op zijn rivaal Abdullah Abdullah. Afghanistan ging in april en juni naar de stembus. Abdullah won de eerste ronde, maar haalde geen absolute meerderheid. In de tweede ronde ging Ghani aan kop in de verkiezingsstrijd, maar Abdullah vocht dat aan omdat volgens hem fraude zou zijn gepleegd. De stemmen moesten toen nog een keer worden geteld. Hoewel de kiescommissie zondag zei dat de gang naar de stembus niet volgens de regels was gegaan, kwam Ghani toch al winnaar uit de bus.

Doordat Ghani de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, wordt Abdullah de premier van Afghanistan. De twee tekenden zondag in het presidentieel paleis in Kabul een akkoord over hoe de nieuwe regering van nationale eenheid eruit zal komen te zien. Zaterdag kwamen Ghani en Abdullah overeen hoe de macht tussen beiden wordt verdeeld. De Verenigde Staten hebben Ghani en Abdullah gefeliciteerd met de samenwerking en zeiden dat de eenheid een eind zal maken aan de politieke crisis in het land. De VS en Afghanistan zullen naar verwachting een veiligheidspact sluiten zodat een buitenlandse troepenmacht na dit jaar nog in Afghanistan kan blijven. De huidige president Hamid Karzai weigerde dat steeds.

Ashraf Ghani Ahmadzai (65) wordt nu officieel de nieuwe president van Afghanistan. De in de Verenigde Staten opgeleide antropoloog wordt ook wel dokter Ghani genoemd. Onder die naam is hij bekend als een van de meest vooraanstaande intellectuelen van het land. De 'dokter' verbleef in het buitenland gedurende de vele donkere jaren van de Russische bezetting, burgeroorlog en Talibanterreur. Vrijwel onmiddellijk na de Amerikaanse inval in Afghanistan en de val van de Taliban in 2001, pakte Ghani zijn spullen en keerde hij terug naar Kabul. Hij werd onder meer minister van Financiën onder president Hamid Karzai. De 'dokter' is een uitgesproken voorstander van militaire samenwerking met de VS.

Voor de presidentsverkiezingen dit jaar veranderde Ghani zijn imago. In 2009 deed hij nog zonder baard en in een westers pak mee aan de gang naar de stembus en kreeg toen niet eens 3 procent van de kiezers achter zich. Dit jaar lukte het, met tulband, baard en traditionele Afghaanse gewaden. Ghani werd in 1949 in Kabul geboren. Hij studeerde in Libanon en de VS. Hij werkte meer dan tien jaar bij de Wereldbank van de Verenigde Naties in Washington, voordat hij naar zijn geboorteland terugkeerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud