'Greenpeace-opvarenden krijgen amnestie'

Twee Greenpeace-activisten nadat ze op borg werd vrijgelaten. - EPA ©EPA

De 30 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zou volgens een Russische amnestiewet kunnen vrijkomen. De Doema, de Kamer van het Russische parlement, stemde woensdag in met een amendement dat hun vrijlating mogelijk maakt.

Rusland plant een grootschalige amnestieronde voor ongeveer 20.000 gevangenen. Dat gebeurt naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de Russische grondwet en in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. 

De Doema keurde gisteren al een eerste versie van de amnestiewet goed. Veroordelingen op basis van 'hooliganisme' komen in aanmerking voor amnestie. Vandaag voegde de Doema daar een amendement aan toe dat ook diegenen die beschuldigd zijn, maar nog niet veroordeeld, amnestie zullen krijgen. 

De klachten tegen de 30 Greenpeace-opvarenden die in september vanuit het schip de Arctic Sunrise een Russisch olieplatform beklommen, zouden zo komen te vervallen. De opvarenden werden beschuldigd van 'hooliganisme', maar zijn er nog niet voor veroordeeld. De opvarenden, onder wie 28 activisten en twee journalisten, waren eerder deze maand al vrijgekomen op borg. 

Gisteren was al duidelijk geworden dat ook de twee nog opgesloten leden van de punkband Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina ook amnestie zullen krijgen. Twee jaar geleden werden ze veroordeeld voor een protestgebed in een kathedraal in Moskou. De amnestie komt voor hen evenwel te laat, want hun straf loopt af in februari. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud